O dau la pace? Anunțul venit chiar acum. Răsturnare de situație majoră în război

rusia ucraina

Sursă: Dreamstime

Au trecut trei săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina, iar de atunci și până în prezent, deși au existat mai multe negocieri, un acord clar nu a fost semnat. Pe de altă parte, semnele arată că cele două puteri se apropie în sfârșit de o decizie finală.

Surse au declarat pentru cotidianul Financial Times că au fost înregistrate progrese importante între Rusa și Ucraina. Cele două țări discută despre un plan care conţine clauze privind un armistiţiu şi retragerea trupelor ruse dacă Administraţia de la Kiev asumă neutralitatea militară.

Pe de altă parte, aceleași surse spun că Ucraina încă este sceptică în legătură cu intențiile pe care Rusia le are. Acest proiect a început să fie discutat încă de luni, iar planul conţine 15 clauze privind renunţarea de către Ucraina la ambiţia aderării la NATO, garanţii că nu vor exista baze militare sau capabilităţi ofensive pe teritoriul Ucrainei, în schimbul protecţiei oferite de aliaţi precum Statele Unite, Marea Britanie şi Turcia.

Totuși se pare că întreg caracterul garanţiilor de securitate oferite Ucrainei de Occident şi acceptarea acestora de către Rusia reprezintă obstacole în negocieri, la fel şi statutul teritoriilor est-ucrainene ocupate de Rusia sau de insurgenţi proruşi în 2014.

Israelul și Turcia au mediat eforturile de pace

Principalul mediator în eforturile de pace dintre Rusia şi Ucraina a fost premierul Israelului, Naftali Bennett, apoi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, afirmă sursele citate de FT.

Totuși, chiar dacă s-ar ajunge la un acord, Ucraina rămâne sceptică. Mai exact, sursele citate spun că oficialii ucraineni sunt sceptici că preşedintele Vladimir Putin vrea într-adevăr să asume în totalitate angajamente de pace şi se tem că Moscova vrea să câştige timp pentru regruparea forţelor militare şi reluarea ofensivei.

Totodată, Ucraina mai spune că este posibil ca toate aceste negoceri să fie doar iluzii, în contextul în care în ultimii ani, Rusia a mințit de foarte multe ori.

„Există o probabilitate ca aceste discuţii să fie înşelăciuni şi iluzii. Mint despre tot – Crimeea, acumularea de trupe la frontiere şi isteria invaziei. Trebuie să existe presiuni asupra lor pentru a nu mai avea altă posibilitate” în afară de a accepta un acord de pace, a afirmat un oficial de la Kiev, sub protecţia anonimatului.

Ucraina rămâne sceptică

În timp ce Ucraina are temerile sale, Vladimir Putin nu vrea nici el să accepte un compromis. Liderul Rusiei declara miercuri că Moscova îşi va atinge toate obiectivele războiului din Ucraina. „Nu vom permite niciodată ca Ucraina să devină o zonă din care să fie lansate acţiuni agresive împotriva ţării noastre”, a afirmat Vladimir Putin.

De cealaltă parte însă, un oficial rus a declarat, sub protecţia anonimatului, că proiectul de pace, dacă va fi aprobat, le va oferi ambelor părţi modalităţi credibile de a-şi declara victoriile în război.

„Fiecare parte are nevoie să câştige. Trebuie să poată prezenta câştigul cetăţenilor proprii. Putin poate spune că a vrut să oprească aderarea Ucrainei la NATO şi instalarea de baze militare străine şi sisteme de armament pe teritoriul Ucrainei”, a explicat oficialul rus.

O reacție în acest sens a venit și de la consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, şeful delegaţiei ucrainene. Acesta a declarat că orice acord va implica retragerea trupelor ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate de la începerea invaziei militare, pe 24 februarie.

Variantele prezentate de Rusia

În același timp, el a mai adăugat că Ucraina şi-ar menţine propriile forţe armate, dar ar fi obligată să rămână în afara unor alianţe militare precum NATO şi nu va putea găzdui baze militare străine.

Și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat câteva variante. Acesta susține că pentru Ucraina ar fi un statut de neutralitate precum cel al Austriei sau al Suediei. Pe de altă parte, Preşedinţia Ucrainei a părut să respingă statutul de neutralitate militară, anunţând că vrea garanţii privind susţinerea activă din partea aliaţilor occidentali în cazul unui viitor război.

SUA speră și ea ca negocierile să ajungă într-un punct favorabil, menționând însă faptul că nu există „indicii concrete” că Vladimir Putin ar schimba actuala direcţie.