La această oră negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt blocate, au anunțat oficialii ruși joi seară.

Motivul invocat ar fi lipsa de independență a regimului de la Kiev, acesta fiind principalul obstacol în calea progresului în negocierile ruso-ucrainene, a transmis purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt blocate. Care e principalul obstacol?

„În ceea ce privește principalul obstacol – lipsa de independență a regimului de la Kiev. Regimul de la Kiev nu ia decizii, iar deciziile luate nu corespund intereselor oamenilor, populației, cetățenilor Ucrainei.

Toate acestea se fac la sugestia Washingtonului prin canalele de comunicare adecvate, deciziile sunt prezentate ca decizii ale părții ucrainene, dar de fapt nu reflectă nici realitatea, nici o politică care vizează interesele părții ucrainene”, a declarat Maria Zakharova.

Conform oficialului rus, regimul de la Kiev este susținut de „experți care își pun în aplicare liniile directoare prin acest regim”, iar acesta este principalul obstacol în calea procesului de negociere.

Negocierile ruso-ucrainene au început pe 28 februarie, dar încă nu s-a ajuns la un acord de pace. Astfel, pe 10 martie, în marja unui forum diplomatic din Antalya, Turcia, a avut loc o întâlnire între miniștrii de Externe rus și ucrainean, Serghei Lavrov și Dmitri Kuleba.

În acest moment, negociatorii continuă să vorbească prin videoconferință. Delegația rusă, ca și în întâlnirile față în față, este condusă de Vladimir Medinsky, consilier al președintelui Federației Ruse.

Un prim compromis în război: un schimb de prizonieri

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereşciuk, a transmis pe rețelele de socializare, joi, 24 martie, că oficialii ucraineni și diplomații ruși au ajuns la un compromis privind războiul actual și au făcut schimb de prizonieri de război.

„Astăzi, din ordinul președintelui Zelenski, a avut loc primul schimb de prizonieri de război în toată regula. A avut loc primul schimb complet de prizonieri de război cu Rusia. Un prim schimb de prizonieri de război cu drepturi depline. În schimbul a zece ocupanți capturați, noi am recuperat zece militari de-ai noștri”, a scris vicepremierul ucrainean pe Facebook.

De asemenea, 11 marinari civili ruşi, salvaţi de pe o navă ce s-a scufundat în Marea Neagră lângă Odesa, au fost trimişi înapoi la Moscova, iar Kievul a primit înapoi 19 marinari civili ucraineni, a căror navă de salvare, Sapphire, a fost capturată de forțele ruse.

Reamintim că miercuri, 23 martie, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a afirmat că au fost organizate deja două schimburi de prizonieri de război, însă nu a spus câți soldați ruși au fost recuperați de la armata ucraineană. De asemenea, marți, 22 martie, Tatiana Moskalkova, delegata pentru Drepturile Omului la Kremlin, a spus că a avut loc un schimb de prizonieri de război.

Rusia a primit nouă soldați capturați, iar Ucraina l-a primit pe Ivan Fedorov, primarul orașului sud-estic Melitopol, ocupat de armata rusă. Irina Vereşciuk a confirmat miercuri, 23 martie, schimbul respectiv.