Un număr de 30 de angajaţi ai Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu au plecat, în ultima lună, din cauza salariilor mici şi alţi câţiva şi-au depus deja demisiile când au auzit că li se va reţine un sfert din leafă, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, profesorul Sabin Luca, directorul muzeului.

‘Au plecat 30 de angajaţi în ultima lună, de la administrator, muzeograf, supraveghetoare, muncitori. Muzeul Naţional de Artă al României are 400 de posturi şi noi aveam 168 şi noi avem spaţii de două sau trei ori mai mari. Acum ne pleacă şi oamenii’, a spus directorul Sabin Luca.

Acesta a anunţat că, dacă mai pleacă 20 de angajaţi, Muzeul Naţional Brukenthal se va închide pentru public, fapt fără precedent în ultimii 193 de ani. Practic, luna trecută, directorul s-a confruntat cu câte o demisie pe zi.

Directorul Muzeului Brukenthal spune că blocarea angajărilor, pune instituţia într-o situaţie şi mai dificilă. Anunţata scădere cu un sfert a salariilor va duce la alte demisii din rândul muzeografilor.

‘Opt luni am cerut aprobare să aplicăm legea. Aveam 23 de posturi libere, iar săptămâna trecută am adus prin concurs doi muzeografi şi un restaurator, absolvenţi de facultate. Problema e că atunci când le mai tai 25 la sută la cei ce au rămas, va fi foarte greu să îi mai ţii’, a precizat directorul Muzeului Naţional Brukenthal.

Conducerea celui mai vechi muzeu din România recunoaşte că singura sa salvare este sistemul performant de securitate şi pază, care însă nu poate înlocui în totalitate paza umană. Fără cei 60 de paznici, valorile inestimabile de la Brukenthal nu ar mai fi accesibile publicului, iar expoziţiile ar rămâne închise.

Muzeul Naţional Brukenthal este unul din cele mai apreciate muzee din Europa. Palatul fostului guvernator al Transilvaniei de la Sibiu a devenit muzeu deschis publicului larg, încă din anul 1817.

SURSA: Agerpres