Regim alimentar bazat pe junk food
Exemplul unui copil în vârstă de 12 ani cu autism care, ca urmare a unui regim alimentar bazat pe junk food constând în principal în burgeri, cartofi prăjiți, sos ranch, gogoși și cutii de sucuri zaharoase, a orbit în cele din urmă a fost recent raportat în New England Journal of Medicine. Având în vedere diagnosticul de autism al băiatului și teama severă față de textura alimentelor, părinții săi nu au putut să îi asigure o nutriție esențială.
Deși vederea băiatului a rămas relativ normală pe tot parcursul vieții, la începutul acestui an a început să aibă probleme de vedere dimineața și seara. Vederea a început însă să i se deterioreze rapid, iar în șase săptămâni nu se mai putea mișca fără ajutorul părinților. Într-o noapte, s-a trezit plângând pentru că nu putea să vadă.
După ce a fost dus la spital de părinți, testele au arătat că băiatul avea o deficiență de nutrienți esențiali pentru sănătatea nervilor optici. De ceva timp, nervii lui au început să slăbească, iar în momentul în care a ajuns la spital, aceștia dispăruseră complet. Medicii sunt îngrijorați de faptul că boala sa este atât de gravă încât există puține șanse de a-i restabili vederea, chiar dacă ia vitamine.
Atrofia vizuală a pacientului a fost, din păcate, destul de extinsă, au scris cercetătorii. „Acest grad sever de pierdere a vederii, atunci când este descoperit într-un stadiu atât de avansat, nu poate fi inversat”. Unele îmbunătățiri vizuale pot rezulta din corectarea deficitului alimentar, dacă acesta este descoperit devreme în evoluția bolii.
Terapia comportamentală a fost de ajutor
Terapia comportamentală l-a ajutat pe tânăr să înceapă să mănânce salată și brânză pe hamburgeri în timp ce era în spital. De asemenea, el a primit suplimente de vitaminele A, C, D și K, precum și calciu, tiamină, cupru și zinc. Când părinții lui au început să adauge un aditiv transparent la cutiile de suc, el a început în cele din urmă să le respingă. Din păcate, vederea băiatului nu are șanse să fie refăcută de niciuna dintre aceste inovații.
Aproximativ 50% dintre copiii cu autism suferă de o formă de problemă alimentară numită tulburare de evitare/restricție a consumului de alimente (ARFID), potrivit medicilor de la Boston Children’s Hospital. Chiar dacă a fost un caz extrem, acesta nu a fost, fără îndoială, unic. Atât Statele Unite, cât și Regatul Unit au înregistrat anterior incidente similare, potrivit odditycentral