Tipul de dietă care poate încetini cancerul de prostată

Tipul de dietă care poate încetini cancerul de prostată. Constatările, publicate în Journal of Clinical Oncology, sugerează că ajustarea dietei poate încetini creșterea cancerului și poate prelungi perioada de timp înainte de a fi necesare intervenții mai agresive.

Mulți bărbați cu cancer de prostată cu risc scăzut aleg supravegherea activă în locul tratamentului imediat, dar în termen de cinci ani, aproximativ 50% dintre acești bărbați trebuie în cele din urmă să fie supuși unui tratament cu operație sau radiații.

Pentru a determina dacă dieta sau suplimentele pot juca un rol în gestionarea cancerului de prostată, echipa condusă de UCLA a efectuat un studiu clinic prospectiv, numit CAPFISH-3, care a inclus 100 de bărbați cu cancer de prostată cu risc scăzut sau risc intermediar favorabil care au ales supravegherea activă.

Participanții au fost repartizați aleatoriu să își continue dieta normală sau să urmeze o dietă săracă în omega-6, bogată în omega-3, suplimentată cu ulei de pește, timp de un an, transmite MedicalXpress.

Participanții au primit consiliere dietetică personalizată de la un nutriționist dietetician înregistrat, fie în persoană, fie prin telehealth sau prin telefon.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma beneficiile pe termen lung

Scopul a fost de a crea un echilibru favorabil al aportului lor de grăsimi omega-6 și omega-3 și de a face participanții să se simtă împuterniciți să controleze modul în care își schimbă comportamentul. De asemenea, li s-au dat capsule de ulei de pește pentru un plus de omega-3.

Cercetătorii au urmărit modificările unui biomarker numit indice Ki-67, care indică cât de repede se înmulțesc celulele canceroase – un predictor cheie al progresiei cancerului, metastazelor și supraviețuirii.

Rezultatele au arătat că grupul cu o dietă săracă în omega-6 și bogată în omega-3 și ulei de pește a înregistrat o scădere cu 15% a indicelui Ki-67, în timp ce grupul de control a înregistrat o creștere de 24%.

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii nu au găsit nicio diferență în alți markeri de creștere a cancerului, cum ar fi gradul Gleason, care sunt frecvent utilizați pentru a urmări evoluția cancerului de prostată. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma beneficiile pe termen lung ale acizilor grași omega-3 și scăderea omega-6 în gestionarea cancerului de prostată.