O doctorita stagiara ia pulsul afacerilor

De obicei, persoanele nascute in zodia Fecioarei sunt prea putin pricepute la afaceri, dar Malina Nicolaide face exceptie: este o fire practica, ambitioasa si stricta, calitati care au propulsat-o rapid in lumea business-ului. Cel mai mult a ajutat-o faptul ca a fost obisnuita cu munca, inca de pe vremea cand facea injectii papusilor si visa sa devina o doctorita apreciata. Nascuta in Mangalia, loc in care toti copiii isi castiga banii de buzunar muncind, Malina a lucrat ca vanzatoare, atat in t

De obicei, persoanele nascute in zodia Fecioarei sunt prea putin pricepute la afaceri, dar Malina Nicolaide face exceptie: este o fire practica, ambitioasa si stricta, calitati care au propulsat-o rapid in lumea business-ului. Cel mai mult a ajutat-o faptul ca a fost obisnuita cu munca, inca de pe vremea cand facea injectii papusilor si visa sa devina o doctorita apreciata.
Nascuta in Mangalia, loc in care toti copiii isi castiga banii de buzunar muncind, Malina a lucrat ca vanzatoare, atat in timpul scolii generale, cat si in timpul facultatii. Pentru ca, intre timp, joaca de-a doctoru’ a devenit realitate, o data cu admiterea la Facultatea de Medicina din Bucuresti.
In anul V, l-a cunoscut pe actualul prieten si viitor sot, care era distribuitor al firmei Rollstar Prodexim din Cluj, si care astazi este managerul unei societati ce produce site-uri pentru reteaua Connex. El a incurajat-o sa-si testeze aptitudinile de agent comercial in domeniul jaluzelelor si parasolarelor.
Inceputul a fost timid, dar cu timpul, alergatul prin Bucuresti cu catalogul de prezentare sub brat a devenit o indeletnicire placuta si chiar profitabila. Fiind o fire deschisa, vesela si optimista, Malinei nu i-a fost greu sa-si cucereasca si sa-si convinga interlocutorii, mai ales ca, dupa propria-i marturisire „as fi in stare sa vorbesc 25 de ore pe zi din 24!”.
In urma cu un an, a infiintat propria firma de jaluzele si parasolare, Rollstar Romania SRL, societatea din Cluj ramanand principalul furnizor de produse. Pentru ca in primii ani de facultate a fost o studenta de nota zece, nu-si putea permite, la final, sa coboare stacheta.
„Atuul meu este ca pot sa invat foarte mult, intr-un timp foarte scurt. Nu aveam cunostinte de economie si contabilitate, iar problemele se inmulteau: trebuia sa angajez oameni, sa platesc salarii, sa intocmesc contracte etc.”.
Astfel, timpul dedicat studiului a fost impartit intre medicina si deslusirea abc-ului afacerilor.
Firma s-a extins si a atras clienti din ce in ce mai importanti: British American Tobacco, Mobil Rom, Connex, Aeroportul Otopeni, reteaua CEC din tara, Ambasada Germaniei etc. Jaluzelele din aluminiu sau din materiale textile sunt solicitate in egala masura atat de institutii publice si banci, cat si de persoane particulare, mai ales acum, cand moda perdelelor este pe cale de disparitie.
In prezent, Rollstar Romania produce rulouri exterioare si usi de garaj, folosind profile din aluminiu importate din Belgia. Cifra de afaceri pe 1998 a fost de 2,3 miliarde lei, iar anul acesta este estimata la 4 miliarde lei.
Anul 2000 va fi pentru Malina un an cu multe inceputuri. In primul rand, urmeaza sa ia o decizie importanta: ce va face mai departe. Acum este medic stagiar la Spitalul Municipal din Capitala, iar in ianuarie va sustine examenul de rezidentiat, examen mai dificil decat cel de intrare la facultate. Este constienta ca nu se poate face medicina la standarde foarte inalte, fara a avea tot timpul ocupat cu asta. Iar businessul, care a devenit si el o pasiune, nu-i permite acest lucru.
I-ar place sa faca medicina toata viata, pentru ca asta si-a dorit din copilarie, dar sistemul de salarizare este foarte prost in sectorul sanitar. Salariul unui medic stagiar este de 1,2 milioane lei, in timp ce din afacerea cu jaluzele se castiga de cel putin 20 de ori mai mult. Desigur, afirmatia este exagerata, pentru ca cea mai mare parte a profitului se reinvesteste permanent, ceea ce a dus la dezvoltarea afacerii. Firma are acum in dotare opt masini, iar numarul angajatilor a ajuns la 34. Cu toate acestea, Malina recunoaste ca nivelul sau de trai este net superior fata de cel al colegilor de spital. „Intr-adevar viata este mult mai stresanta, muncesc dublu sau triplu fata de altii, dar este un stil de viata pe care mi l-am asumat si care-mi place. Nu am decis in proportie de 100%, dar inclin sa cred ca pe mai departe, ma voi ocupa numai de business, chiar daca dragostea mea ramane medicina”, se confeseaza Malina.