O eclipsă de Soare are loc astăzi, 25 octombrie. La ce oră va fi vizibilă și în România

eclipsă parțială de Soare

Sursa: Inquam Photos/ Virgil Simionescu

O eclipsă parțială de Soare are loc astăzi, marți, 25 octombrie. Acesta este ultimul astfel de eveniment al anului 2022. Eclipsa va fi parțială vizibilă din Europa, vest și sudul Asiei și nord-estul Africii. Ea va putea fi observată și în România.

O eclipsă parțială de Soare are loc astăzi, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%, notează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Eclipsa începe la momente diferite. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 de minute.

Când se va putea vedea eclipsa de Soare în București

Pentru București maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu cel mult 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipsei se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.

Următoarea eclipsă parțială de soare va vizibilă din România va avea loc în 2027.

Specialiștii vin și cu o serie de recomandări pentru persoanele din România care vor să observe eclipsa de Soare. Ei le indică celor care vor să se uite la eclipsă să folosească filtre speciale, cum ar fi ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparatele de sudură.

Sesiune de observații ale Soarelui la Brașov

Pe 25 octombrie, între orele 12 și 15, Planetariul „Cosmonaut Dimitrie Prunariu” din Brașov va organiza o sesiune de observații ale Soarelui cu ocazia eclipsei ce va avea loc.

În parcul Nicolae Titulescu vor fi montate mai multe telescoape cu care cei curioși vor putea urmări mișcarea Lunii prin fața Soarelui. Fiecare dintre aceste telescoape vă va oferi posibilitatea să vedeți eclipsa în moduri diferite: telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă (se poate vedea fotosfera), telescopul solar cu „filtru” H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm (se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei), și telescopul cu „filtru” Ca-H line (în funcție de disponibilitate), în lungimea de undă de 396.90 nm (se poate vedea partea inferioară a cromosferei). Aceste aparate vor da oamenilor ocazia să vadă Soarele cum nu l-au mai văzut până acum, cu pete solare, cu proeminențe, cu plaje.

Evenimentul va fi deschis publicului, iar ochelarii speciali pentru eclipsă (deoarece Soarele trebuie mereu urmărit doar cu ochelari speciali) vor fi oferiți participanților gratuit de către Planetariul din Brașov, în limita a 1.000 de bucăți.