Proiectul depus recent la Senat vrea să-i scape pe șoferi de o obligație. Potrivit documentului, aceștia nu vor mai fi sancționați în cazul în care nu prezintă polițistului rutier permisul de conducere.
Anunț neașteptat pentru șoferi
Amintim că refuzul șoferului de a prezenta polițistului rutier permisul de conducere se sancționează în momentul de față cu amendă și puncte de penalizare.
Totuși, proiectul ar putea modifica situația. Mai precis, proiectul de lege elimină din Codul Rutier obligația șoferilor de a prezenta, la un control în trafic, permisul de conducere.
Propunerea legislativă ar putea introduce mai multe modificări în Codul Rutier
Propunerea legislativă ar putea introduce mai multe modificări în Codul Rutier. Conform acesteia, polițistul care a oprit șoferul în trafic va verifica dacă acesta deține sau nu permis de conducere valabil prin interogarea bazei de date a Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări (DGPCI).
În acest fel, șoferii vor fi obligați să înmâneze polițistului rutier, la cererea acestuia, următoarele:
- orice act de identitate dintre cele prevăzute de art. 12 alin. (3) din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români;
- documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus;
- documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.
Inițiatorii spun că obligația ca șoferii să prezinte permisul de conducere este excesivă
Inițiatorii au subliniat că obligația ca șoferii să prezinte permisul de conducere este „excesivă”. Potrivit acestora, răspunderea contravențională „nu se justifică” deoarece „nu există nicio gravitate, respectiv nu este generat niciun pericol social concret sau abstract” din moment ce agenții rutieri au posibilitatea să verifice, în baza buletinului sau pașaportului șoferului, dacă acesta deține un permis de conducere valabil.
Un bărbat din Vaslui s-a ales cu dosar penal pentru conducere fără permis
Cei care conduc fără permis au de-a face cu sancțiuni grave. De exemplu, un bărbat de 37 de ani, din Vaslui, a fost pus sub acuzare pentru infracțiunea de conducere a unui autovehicul fără permis, după ce a mutat mașina soției în parcare.
În fața procurorilor, acesta s-a apărat susținând că doar a lăsat mașina pe liber și, de fapt, nu a condus vehiculul.
Incidentul a avut loc în martie 2021, când Costel, un bărbat de 37 de ani din Vaslui, a coborât în parcarea din spatele blocului pentru a muta autoturismul soției, care bloca ieșirea mașinii unei vecine.
Din nefericire pentru el, la fața locului se aflau și polițiștii de la rutieră. Aceștia l-au legitimat și au descoperit că acesta nu deținea permis de conducere.