Guvernul nigerian atrage atenţia că este vorba de o „epidemie necunoscută”, care a afectat deja zeci de persoane în doar o săptămână. Boala misterioasă, care se manifestă prin simprome precum stări de vomă, dureri de cap, transpiraţii şi diaree, a apărut pentru prima dată la sfârşitul lunii ianuarie în oraşul Benue, situat la sud-est de capitala Abuja.
După cum transmite publicaţia „The Independent„, numărul persoanelor afectate de epidemie ajunsese în urmă cu 7 zile la 104. Ziarul local „Daily Post” citează declaraţia unui senator nigerian, Abba Moro, care a anunţat că a fost înaintată o rezoluţie parlamentară prin care se atrage atenţia că unele victime au decedat rapid, în decurs de 48 de ore de la infectarea cu virusul misterios.
În document se solicită sprijinul de urgenţă al autorităţilor medicale şi trimiterea rapidă a unor experţi epidemiologi în zona afectată pentru a afla mai multe informaţii despre provenienţa virusului. De asemenea, în rezoluţie este invocată nevoia urgentă de măsuri de protecţie pentru locuitori, care să limiteze răspândirea virusului la populaţia sănătoasă.
Între timp, ministrul nigerian al sănătăţii, Osagie Ehanire, a precizat într-o conferinţă de presă că virusul este diferit de Ebola şi febra Lassa, care au apărut cu precădere în vestul Africii. Totodată, oficialul nigerian a specificat faptul că boala nu are legătură cu noul tip de coronavirus care devastează în prezent China.
Deocamdată, autorităţile nigeriene vor să se convingă că nu este vorba de o intoxicare în masă cu substanţe chimice deversate în zona de pescuit de lângă oraşul afectat de îmbolnăvirile suspecte. Dacă această ipoteză este infirmată, atunci Centrul Naţional Nigerian pentru Controlul Bolilor va activaa starea de alertă medicală, potrivit BBC.