Responsabilii din statele comunitare au aprobat ajutoarele financiare pentru Irlanda. În context, Germania a preluat rolul de lider şi a contribuit decisiv la succesul negocierilor.
Decenii la rând, Germania a fost foarte rezervată pe plan politic european, afirmând că nu doreşte o Europă germanizată ci o Germanie europeană. Republica Federală a evitat pe bună dreptate să trezească până şi cele mai vagi suspiciuni de a avea tendinţe hegemonice. Interesele naţionale au fost, la nevoie, ignorate pentru a nu pune în pericol "spiritul european".
Lucrurile par însă a se fi schimbat odată cu izbucnirea crizei monedei unice europene. În societatea germană domină convingerea că, dacă toate statele membre ale zonei euro s-ar comporta financiar ca Republica Federală, dacă ar aplica aceleaşi principii de austeritate monetară, ar munci la fel de harnic şi ar cere creşteri salariale la fel de moderate, nu ar exista nicio criză a euro. Opinia publică germană se arată indignată că acum, colac peste pupăză, Republica Federală e silită să mai şi salveze toate statele care nu sunt în stare să mânuiască banii publici.
Citește mai multe pe Deutsche Welle