Ceuta este o exclavă spaniolă pe coasta marocană a Africii, având ieșire la Marea Mediterană. Are suprafața de 18,5 km pătrați și o populație de 85.000 de locuitori. Mulți emigranți africani încearcă să ajungă pe teritoriul ei și, implicit, în Uniunea Europeană.

Oficialii din Ceuta au anunțat că migranții, printre care se află sute de minori, au ocolit înot gardul de la graniță sau au așteptat refluxul ca să treacă pe uscat . Majoritatea migranților ar proveni din Maroc. Potrivit presei spaniole, poliția de frontieră marocană nu a încercat să-i oprescă pe migranți, relatează BBC.

Exclavele spaniole Ceuta și Melilla din Africa au devenit un magnet pentru migranții africani. Potrivit primelor informații de luni dimineață, peste 100 de oameni au ajuns pe teritoriul spaniol peste noapte, venind dintre nord, iar aceștia au fost urmați de alții, veniți din sud.

AFP

5.000 de migranți au încercat să ajungă în Ceuta

Majoritatea erau bărbați tineri, însă printre aceștia se aflau și copii și câteva familii. Mulți folosiseră bărci gonflabile, potrivit autorităților spaniole. Aceștia au fost duși într-un centru pentru migranți. Ulterior, pe parcursul zilei, migranții au continuat să ajungă în Ceuta, iar oficialii au anunțat că este vorba de 5.000 de oameni, avertizând că numărul ar putea crește.

Ministrul de Externe spaniol, Arancha González Lay, a anunțat că o parte din migranți au fost trimiși deja înapoi în Maroc.

Luna trecută, peste 100 de migranți au ajuns în orașul sudic Tarajal din Ceuta. Majoritatea au fost trimiși înapoi peste graniță, excepție făcând 30 de minori.

Migranții încearcă să ajungă în Ceuta, exclavă spaniolă și teritoriu UE, într-un moment tensionat în relația dintre Spania și Maroc. Autoritățile marocane sunt deranjate de faptul că liderul Frontului Polisario, Brahim Ghali, este tratat într-un spital spaniol. Frontul Polisario a luptat pentru independența Saharei de Vest de zeci de ani. Teritoriul a fost ocupat de Spania până în 1975, când Marocul a preluat controlul asupra lui.

Agenția europeană de protecție a frontiere europene Frontex a anunțat că numărul migranților care încearcă să ajungă ilegal în insulele Canare, alt teritoriu spaniol, a crescut anul acesta. De cele mai multe ori este vorba de africani care se încumetă la călătorii periculoase în bărci nesigure, iar mulți se îneacă.

Cu toate acestea, numărul migranților ilegali care au ajuns în Europa în acest an este cu mult sub nivelul înregistrat în perioada 2015-2016.

Spania a trimis armata în Ceuta

Spania a trimis trupe ale armatei în Ceuta, pentru a patrula granița dintre exclava spaniolă și Maroc, după ce mii de migranți africani au trecut luni pe teritoriul spaniol, a anunțat ministrul spaniol de Interne, Fernando Grande-Marlaska, citat de Reuters.

Televiziunea locală Faro TV a arătat imagini cu soldați spanioli în vehicule blindate păzind plajele, în timp ce zeci de migranți ieșeau din apă și alte câteva sute stăteau de partea marocană a graniței.

Soldații au început să patruleze granița alături de poliția spaniolă, a adăugat ministrul spaniol.

Un purtător de cuvânt al autorităților din Ceuta a anunțat că soldații spanioli se vor afla alături de poliție și pentru a menține ordinea pe străzi.

Migranții adulți sunt transferați pe un stadion de fotbal pentru a fi trimiși înapoi, în timp ce copiii au fost duși într-o clădire industrială. Peste 1.500 de persoane au fost deja trimise înapoi în Maroc.