Mii de manifestanţi au protestat în cursul dimineţii împotriva reziduurilor emanate de fabrică şi mulţi dintre ei s-au confruntat cu poliţia în apropiere de sediul guvernului local pe care l-au şi invadat, potrivit corespondentului AFP aflat la faţa locului.

"Municipalitatea din Nantong (unde este situată fabrica de hârtie) a decis să abandoneze definitiv proiectul de deversare a apelor uzate în mare. Cerem localnicilor să se întoarcă acasă", a comunicat poliţia. În pofida acestui anunţ, difuzat şi de televiziunea locală, localnici intervievaţi de AFP şi-au exprimat scepticismul cu privire la intenţiile reale ale autorităţilor.

Câteva mii de manifestanţi – dintre zecile de mii de protestatari masaţi în faţa sediului guvernului din Qidong – au început să se disperseze spre sfârşitul dimineţii.

Dejecţiile unei conducte de evacuare a fabricii de hârtie aparţinând grupului japonez Qji Paper Group ar fi ajuns la 150.000 de tone de ape uzate zilnic când această uzină, a cărei construire a demarat în 2007, va fi funcţionat la randament deplin, potrivit localnicilor citaţi de cotidianul de stat Global Times vineri.

Mişcările de protest se înmulţesc de anul trecut în China împotriva degradării mediului, victimă a trei decenii de industrializare în marş forţat.

La începutul lunii iulie, la Shifang în provincia Sichuan (sud-vestul ţării), manifestanţii au înfruntat mai multe zile forţele de ordine până când au obţinut asigurarea că proiectul de construire a unei uzine metalurgice poluante va fi abandonat.