Grupul francez Tereos, unul dintre cei mai mari producători de zahăr din lume, a decis să închidă fabrica din România. Cu o tradiție de 62 de ani, fabrica de la Luduș, județul Mureș intră astfel în conservare.
România mai are doar două fabrici de zahăr
Astfel, de la 33 de fabrici de zahăr, cât avea țara noastră în 1989, mai rămânem cu două, deținute de grupul austriac Agrana. Anterior, în 2018 au mai fost închise două fabrici, iar alta a intrat în faliment.
„Am discutat cu actualul director al fabricii şi cu certitudine fabrica se va închide, pentru că nu au mai contractat în acest an fermieri pentru sfeclă de zahăr. Momentul închiderii depinde de birocraţia din România, dar, orice ar fi, sunt hotărâţi să închidă. Au spus că voiau să vândă, dar nu au găsit cumpărător. Câţiva producători de sfeclă de zahăr s-au asociat şi au vrut să cumpere, dar a picat înţelegerea“, a spus pentru ZF Cristian Moldovan, primarul oraşului Luduş.
Fabrica de aici producea anual aproape 65.000 de tone de zahăr sub diferite forme. Peste 150 de angajați ai fabricii au rămas acum fără loc de muncă și, în plus, peste 300 de cultivatori de sfeclă de zahăr au rămas fără contracte.
Producătorul vinde și participațiile din China
Menționăm că, Tereos, al doilea cel mai mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, revizuieşte o serie din afacerile sale, după schimbarea conducerii la finalul lui 2020. Noua echipă, care şi-a exprimat temerile privind nivelul ridicat al datoriei grupului, a făcut din reducerea acesteia una din priorităţile de vârf, potrivit Reuters.
În septembrie, Tereos a anunţat că va vinde participaţia minoritară la două societăţi mixte din China, ca parte a reorganizării.
De asemenea, compania anunţa recent că „este în procesul de consultare a sindicatului în vederea prezentării proiectului potenţialei închideri a activităţilor din domeniul zahărului din România, în contextul previziunilor pesimiste”.
„De când a fost achiziţionată de Tereos, fabrica de zahăr din Luduş a acumulat pierderi substanţiale şi s-a confruntat cu dificultăţi, în special din cauza reducerii constante a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor acţiuni menite să compenseze aceste evoluţii”, a informat Tereos.
Tereos vrea să se concentreze pe activităţile din Europa şi Brazilia şi în viitor ar putea vinde alte operaţiuni şi ieşi din parteneriate care nu sunt strategice. Datoria netă a Tereos la 30 noiembrie 2021 se situa la 2,63 miliarde de euro, în creştere cu 263 milioane de euro, sau 11,1%, la 30 septembrie, dar câştigurile erau solide.