O fabrică solară uriașă se construiește în SUA. Când începe producția de polisiliciu

Panouri fotovoltaice

SURSĂ FOTO: Dreamstime

O fabrică solară uriașă se construiește în SUA. Aceasta urmează să fabrice un bloc de celule fotovoltaice printr-un proces mai ecologic. Costurile ridicării fabricii se ridică la peste 1 miliard de dolari și va permite Highland Materials să extindă un proces de topire a aliajelor de aluminiu-siliciu, care rulează la 800 de grade Celsius, o temperatură mai scăzută decât alte procese comune.

Highland Materials, care a obținut finanțare grație Legii pentru reducerea inflației (IRA) din SUA urmează să ridice o instalație de 1,2 milioane de metri pătrați la parcul industrial Phipps Bend din Surgoinsville, Tennessee, informează TheCooldown.

Highland Materials va începe construcția și producția de polisiliciu în 2026

Proiectul, care a fost creat în Laboratorul de inovație al Universității de Stat din Tennessee din Johnson City, a câștigat un grant federal de 255,6 milioane de dolari pentru producerea și reciclarea de energie curată și reducerea gazelor poluante. 

Va începe construcția și producția de polisiliciu în 2026 și va atinge capacitatea maximă până în 2027, totul conform WJHL.

Costurile ridicării fabricii se ridică la peste 1 miliard de dolari și va permite Highland Materials să extindă un proces de topire a aluminiului-siliciu, care rulează la 800 de grade Celsius, o temperatură mai scăzută decât alte procese comune.

„Cele două metode principale – „procesul Siemens” și tehnologia „reactorului cu pat fluidizat” – sunt consumatoare de energie și, conform site-ului Highland, „necesită o cantitate mare de substanțe chimice și gaze volatile”, a raportat WJHL.

Fabrica produce cu 90% mai puțină poluare cu carbon

Fabrica va primi siliciu brut din cuarț extras și va crea bucăți de polisiliciu, care pot fi apoi transformate în lingouri pentru celule solare destinate panouri lorsolare și baterii litiu-ion cu anozi de siliciu.

Highland Materials produce cu 90% mai puțină poluare cu carbon și necesită până la o treime din energia electrică, fără a utiliza substanțe chimice periculoase, potrivit WJHL. 

Va folosi o putere de aproximativ 80 de megawați pentru a produce 16.000 de tone metrice de polisiliciu.

Acest proiect, ca și unul similar din New Mexico, sunt considerate cruciale pentru reducerea dependenței Statelor Unite de surse de energie murdară, cum ar fi cărbunele, gazul și petrolul. Acestea produc gaze care captează căldura, ducând la încălzirea planetei și intensificarea fenomenelor meteorologice extreme. 

Construirea fabricii va crea peste 400 de locuri de muncă precum și alte oportunități prin intermediul Centrului Regional pentru Fabricație Avansată a Colegiului Comunitar de Stat de Nord-Est.

„Sprijinul pe care l-am primit și cooperarea celor care ne-au susținut în toată această perioadă au fost remarcabile”, a declarat președintele Highland Materials, Richard Rast.