Producătorul falimentat de minereu de fier African Minerals, al milionarului român Frank Timiş, a fost dat în judecată de 142 de cetățeni din Sierra Leone pentru complicitate în încălcarea drepurilor omului, scrie presa africană și engleză.
Săteni și muncitori ai minelor de fier din districtul Tonkolili, exploatate de African Minerals și subsidiara sa Tonkolili Iron Ore, aduc acuzații de vătămare corporală, complicitate la crimă, viol, asalt și încarcerare falsă.
Curtea Supremă a Marii Britanii și-a mutat ședințele în Sierra Leone pentru prima dată în istorie pentru a judeca acuzațiile aduse firmelor African Minerals și Tonkolili Iron Ore.
Audierile au început în 5 ianuarie cu examinarea a patru din cele 142 de reclamații făcute prin intermediul casei britanice de avocatură Leigh Day. Instanța este una specială, în care lipsesc numeroasele protocoale privind intrarea și ieșirea judecătorului din sala de judecată. Instanța este stabilită într-o sală de conferințe a hotelului Radisson Blu din Aberdeen, din vestul orașului Freetown.
Dacă li se dă câștig de cauză, fiecare din cei 142 de reclamanți vor primi câte 30.000 de lire sterline. Anterior acestui caz, alți 101 cetățeni din Sierra Leone au fost despăgubiți cu câte 4.500 de lire sterline, după ce au semnat o înțelegere cu firmele acuzate.
African Minerals exploata în Tonkolili una dintre cele mai mari mine de fier din Africa. Compania ajunsese unul dintre cei mai mari angajatori din Sierra Leone, cu un număr de aproape 7.000 de muncitori. În 2015, firma a intrat în insolvență, incapabilă să facă faţă prăbuşirii preţurilor la minereul de fier şi focarului de Ebola. Compania a fost dată în judecată și de către fostul său partener, producătorul de oțel Shandong, controlat de statul chinez. Înainte ca firma să intre în insolvență, chinezii au cumpărat minele din Sierra Leone, iar anul trecut au dat în judecată firma lui Frank Timiș pentru 700 mil. dolari.
În urmă cu șapte ani, African Minerals era cea mai mare companie listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, cu o capitalizare de peste două miliarde de lire sterline.
Omul de afaceri Frank Timiş are o avere estimată la 380-400 mil. euro, în ultima ediţie a Top 300 Capital. El ocupă locul opt în topul celor mai bogați români. În 2012, Frank Timiş a fost desemnat de revista Capital cel mai bogat român.