Compania cu sediul în Beijing a fost creată de guvernul chinez pentru a asigura necesarul de petrol pentru economia explozivă a țării, scrie Associated Press.
PetroChina a anunțat joi că a pompat 2,4 milioane de barili pe zi anul trecut, depășind Exxon cu 100.000 de unități. Compania a crescut rapid în ultimii zece ani prin „stoarcerea“ câmpurilor de țiței chinez și achiziția mai multor rezerve petroliere în locuri precum Canada, Irak și Qatar.
Producția companiei a crescut cu 3,3% în 2011, în timp ce cea a Exxon a scăzut cu 5%. Producția de petrol a Exxon este și în spatele gigantului energetic rusesc Rosneft.
Creșterea PetroChina subliniază o diferență fundamentală a felului în care marile companii petroliere plănuiesc să alimenteze lumea, de vreme ce noi depozite sunt tot mai greu de găsit și tot mai scumpe de produs.
Dar analiștii spun că firmele vestice, precum Exxon Mobil, au fost mai conservatoare decât cele chineze, fiind atente la rezultate și la veniturile investitorilor. Cu prețul petrolului în creștere cu 19% în 2011, acestea încă fac bani fără să fie nevoite să crească producția.
PetroChina, pe de altă parte, are o misiune diferită. Guvernul chinez are o participație de 86% în companie și țara utilizează aproape fiecare strop pe care îl pompează PetroChina. Apetitul său pentru benzină și alte produse petroliere se estimează că se va dubla între 2010 și 2035.
Chiar dacă PetroChina se poziționează în fruntea companiilor petroliere listate, este încă mult în spatele unor producători naționali precum Saudi Aramco, care produce aproape 8 milioane de barili pe zi. Iar Exxon este în continuare cea mai mare companie din energie listată la bursă dacă se combină producția de petrol cu cea de gaze naturale. PetroChina se plasează pe locul trei, după Exxon și BP, după producția totală de petrol și gaze naturale.
PetroChina a crescut prin pomparea a tot ce a fost posibil din rezervele Chinei, care se estimează că dețin 6,5 mld. de barili.