in seama de catre premier.
Recent, Adrian Nastase a iesit la rampa cu declaratii referitoare la coruptia din Romania. In opinia sa, acest flagel este mai mult in ochii unora decat in realitate. De curand, revista Capital a atras atentia asupra catorva anomalii ale sistemului actual. Guvernul lupta (sau se face ca lupta) sa stranga la buget banii de la datornici, introducand procedura de executare silita, iar pe de alta parte firmele debitoare sunt ajutate cu subventii de la stat sau sunt scutite de datorii. Este cazul subventiilor acordate de Ministerul Culturii unor firme cu datorii importante la buget sau cazul sistemului sanitar, in care toata lumea se plange ca nu sunt bani, insa CNAS si Guvernul ofera cu larghete reesalonari si scutiri la plata contributiilor la fondul de sanatate.
Tot recent, Adrian Nastase a apreciat ca procesul de privatizare este aproape incheiat. Este adevarat ca statul mai are in portofoliu putine intreprinderi. Insa la fel de important este si felul cum s-au privatizat anumite societati. Exista riscul ca multe dintre societatile vandute de APAPS sa ajunga inapoi la stat. Cum de altfel se si intampla. Cumparatorii nu respecta clauzele contractuale. Exemple au fost multe. Presa a semnalat toate acestea la timpul lor. si nimic nu s-a schimbat in modul cum isi vinde statul actiunile. Au fost chiar programe internationale de pregatire a unor companii romanesti pentru privatizare. USAID a incheiat cu APAPS un contract prin care s-a acordat asistenta in domeniile strategiei afacerilor, marketingului financiar si productiei unui numar de zece intreprinderi in vederea privatizarii. si degeaba. Oficialii romani dau dovada, in continuare, de lipsa de profesionalism sau interes! Un caz concludent este societatea Tufon Craiova (produce si comercializeaza piese turnate din fonta, otel si neferoase), care se afla pe lista celor zece intreprinderi ce au beneficiat de asistenta straina in vederea privatizarii. Aceasta societate a fost vanduta de APAPS in noiembrie anul trecut. Singurul ofertant a fost societatea CD Pan SRL Craiova, care si-a adjudecat pachetul de actiuni de 98,98% detinut de APAPS. Valoarea totala a tranzactiei
s-a ridicat la circa un milion de euro. Faptul ca aceasta SRL nu avea nici o legatura cu obiectul de activitate al Tufon Craiova, fiind de fapt o mica societate in domeniul moraritului, poate nu i-a interesat pe oficialii APAPS.
A schimbat numele firmei, dar au ramas datoriile
Insa faptul ca aceasta SRL avea la acea data datorii importante la bugetul de stat si era implicata in mai multe litigii cu terte persoane juridice trebuia sa sara in ochii autoritatilor. Pe lista debitorilor cu datorii restante la bugetul de stat, la 31.12 2002, se afla si societatea Vest Invest Grup SRL, cu datorii de peste 300 milioane de lei. Ce legatura are Vest Invest Grup cu CD Pan SRL? La noua zile de la data incheierii contractului cu APAPS, CD Pan SRL si-a schimbat denumirea in Vest Invest Grup SRL, dar si actionarul, devenind mai nou proprietara cu 100% Lucia Dilgoci. Fosta actionara, Diana Dorinela Borceanu, ramanand doar administrator in firma. Chiar daca denumirea societatii s-a schimbat, datoriile au ramas aceleasi.
Printre documentele care trebuie depuse la APAPS o data cu oferta de cumparare este necesara si dovada privind achitarea obligatiilor fiscale catre toti creditorii bugetari, prin prezentarea de certificate eliberate de organele fiscale competente. Surse din APAPS sustin ca SRL-ul avea un astfel de document. Iar daca avea, cum a aparut pe lista datornicilor? Putea sa ajunga la datorii de 300 de milioane de lei numai intr-o singura luna. Exclus, pentru ca altfel nu s-ar explica faptul ca o parte din datorii provin din penalitati. Atunci cum a obtinut un astfel de certificat? In prezent, firma Vest Invest Grup se afla in procedura de executare silita. Cum va mai putea plati actiunile luate de la APAPS?
Numele Dilgoci nu este deloc necunoscut in Craiova. Printre cei mai controversati oameni de afaceri din capitala Olteniei se afla si Constantin Dilgoci, fiul actionarei de la Vest Invest Grup. Acesta este actionar majoritar al grupului de firme CD Group Industries. Pana la inchiderea editiei, am incercat sa dam de Constantin Dilgoci, dar n-a fost de gasit.
Pe numele Constantin Dilgoci s-au formulat, anii trecuti, mai multe plangeri penale de catre diversi fosti parteneri de afaceri: Suma Bailesti, Zimercam Trading SA, Azomures, Romstal, Interagro – Bacau etc. Majoritatea sustin ca au fost pagubiti de Dilgoci cu miliarde de lei. „Toti care am fost tepuiti de acest Dilgoci putem sa ne constituim intr-o asociatie. Sesizari am facut peste tot, la Parchetul General, la IGP, la Garda Financiara. si nimic nu i se intampla acestui om. Eu am de recuperat de la el peste 15 miliarde de lei”, ne spune Maria Murariu, presedintele firmei Zimercam Trading,
Acelasi lucru il sustine si Costinel Dunareanu, presedintelei firmei Suma Bailesti: „La noi vin saptamanal controale peste controale, iar la firmele lui Dilgoci, nimeni”. Despre toate acestea presa, in special cea locala, a scris. Despre Constantin Dilgoci se stie ca a fost implicat, in 1996, si in „dosarul Romcereal” (graul subventionat de stat a fost vandut la export cu pret dublu), acuzat de inselaciune, fapta pentru care a platit pana acum cu nici un an de inchisoare.
O firma cu datorii la stat cumpara turnatoria din Craiovar
11 septembrie 2003, 12:00
Ultima modificare în 11 septembrie 2003, 15:00
in seama de catre premier. Recent, Adrian Nastase a iesit la rampa cu declaratii referitoare la coruptia din Romania. In opinia sa, acest flagel este mai mult in ochii unora decat in realitate. De curand, revista Capital a atras atentia asupra catorva anomalii ale sistemului actual. Guvernul lupta (sau se face ca lupta) sa stranga la buget banii de la datornici, introducand procedura de executare silita, iar pe de alta parte firmele debitoare sunt ajutate cu subventii de la stat sau sunt scutit
Etichete: apaps,
arhiva,
datorii,
dilgoci,
Invest Grup,
Vest Invest
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook