O firmă deținută de Simion și Teofil Mureșan, asociată cu statul român pentru proiectul SMR de la Doicești

Firma SC Nova Power&Gas, deținută de frații Simion și Teofil Mureșan, care sunt și patronii Electrogrup, a încheiat o asociere egală cu statul român într-un proiect de producție a energiei electrice nucleare. Această colaborare vine în urma achiziționării unei termocentrale dezafectate, cea de la Doicești.

Firma clujenilor a înregistrat pierderi de peste 28 de milioane de lei în 2022

Astfel, Nuclearelectrica, compania de stat din domeniul nuclear, s-a asociat cu firma fraților Mureșan, și se preconizează că în următorii 10 ani centrala atomică de la Doicești va fi construită și va începe producția de energie.

Deputata Gavrilă Anamaria a adresat mai multe întrebări Ministerului Energiei în legătură cu sistemul energetic național. printre care și unele referitoare la proiectul în care sunt implicați cei doi frați clujeni, Simion și Teofil Mureșan, patronii Electrogrup.

„Deținătorii terenului de la Doicești, SC Nova Power, au pe anul trecut o cifră de afaceri de 580.790.378 lei și o pierdere de 28.186.313. Orice companie care înregistrează pierderi este descalificată de la orice licitație. Cum este posibil ca o mare companie națională importantă, cum e Nuclearelectrica, cu o cifră de afaceri de 55 de ori mai mare, să se asocieze cu o firmă aflată în pierderi: Vă rog să ne comunicați raționamentul economic pentru care Ministerul Energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producție a energiei electrice care vor aparține unei firme private? Menționez că Nova Power&Gas a cumpărat o serie de active pe amplasamentul respectiv cu o sumă infimă în comparație cu valoarea investițiilor ce urmează să se facă de aproape 10 miliarde dolari”, arată una dintre întrebările adresate de deputată, potrivit gazetadecluj.ro.

Ce răspuns a dat ministerul Energiei?

În răspunsul primit, reprezentanții Ministerului Energiei nu spun care a fost modalitatea în care firma clujenilor a ajuns să facă parte din această afacere, dar se arată că SC Nova Power&Gas va deține 50% din acțiunile viitorului producător de energie nucleară din România.

„La data de 24 mai 2022, în cadrul workshop-ului Smal Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de comerț al SUA, Nuclearelectrica, NuScale și Nowa Power&Gas SRL au semnat un memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

Compania de proiect pentru implementarea tehnologică SMR în România este reprezentată de RoPower Nuclear, care este și viitorul proprietar al SMR-ului, deținută de Nuclearelectrica, care va fi operatorul centralei și Nova Power&Gas, care este proprietarul sitului de la Doicești. Rolul RoPower va fi de dezvoltator și viitor proprietar al centralei nucleare, în timp ce Nuclearelectrica va fi operatorul. RoPower este deținută în proporție de 50% de SNN și în proporție de 50% de Nova Power&Gas, proprietarul sitului de la Doicești. Afirmația conform căreia ”Ministerul Energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producere a energiei electrice care vor aparține unei firme private” nu are niciun fundament, având în vedere toate elementele expuse”, se arată în răspunsul ministerului.