“Din păcate, nu am putut onora decât în mică măsură noile comenzi, fiind limitaţi de lipsa personalului calificat. Având în vedere comenzile pe care le avem, am putea angaja imediat 50 de confecţioneri – maşinişti, dar nu avem de unde să găsim aceşti oameni”, a declarat, ing. Monica Fufezan, directorul general al Moda SA.
Potrivit acesteia, în paginile de publicitate ale ziarelor arădene pot fi văzute zilnic anunţuri cu oferte de locuri de muncă pentru confecţioneri, venite din parte firmelor aflate în căutare de personal calificat, oferte care însă rămân neonorate.
“Cum s-a ajuns în această situaţie? Pe de o parte pentru că actualii şomeri nu sunt interesaţi să devină confecţioneri, iar pe de altă parte pentru că niciun liceu arădean nu mai pregăteşte elevi în această meserie, nici măcar Liceul ‘Francisc Neuman’, care a avut cel puţin, profil textil. Nu putem trăi într-o societate în care toată lumea să fie absolvent de studii superioare. Mai avem nevoie şi de lăcătuşi, electricieni, instalatori, zugravi, măcelari, brutari şi chiar de confecţioneri”, a precizat Fufezan.
Conform sursei citate, la crearea acestei situaţii contribuie şi faptul că în prezent se face o mare risipă cu distribuirea fondurilor europene care sunt alocate pentru programul POSDRU în vederea corelării ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei muncii, lucru care nu se realizează încă.
De altfel, recent, în urma unui sondaj realizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, s-a constatat că numai aproximativ 25% din absolvenţii de liceu lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit.
Moda SA produce confecţii pentru femei
Unitatea a fost fondată în 1959, prin desprinderea secţiei ‘producţie de serie’ a Cooperativei ARTEX, sub numele de Fabrica de Confecţii Arad. În 1974 şi-a schimbat numele în Întreprinderea de Confecţii Arad, ca apoi în 1990 să devină Societatea Comercială Moda SA Arad.
În prezent este o companie cu capital privat, cu circa 600 de acţionari, dintre actualii şi foştii angajaţi, fiind o societate de tip închis ale cărei acţiuni nu se tranzacţionează la bursă.
Având aproximativ 400 de angajaţi, Moda SA produce confecţii pentru femei. În proporţie de 90%, producţia fabricii merge la export, în Anglia, Austria, Germania, şi Italia, restul de 10% din producţie fiind valorificată pe piaţa internă, fie prin magazinele proprii, fie prin lanţul de magazine Selgros.
După anul 1990, din varii motive, numărul de salariaţi a început să scadă, spaţiul excedentar devenise tot mai mare, concomitent crescând şi cheltuielile de producţie. Având în vedere şi criza economică, conducerea fabricii a decis mutarea într-un nou sediu, adaptat actualelor nevoi. “A fost poate cea mai grea decizie pe care a trebuit să o iau în cei peste 20 de ani de când conduc această societate. S-a achiziţionat un teren cu o suprafaţă de 5.000 mp, unde, în toamna lui 2008 a început construcţia noului sediu, mutarea propriu-zisă făcându-se în vara anului trecut, în anul când societatea a aniversat 50 de ani de la înfiinţare”, a mai spus ing Monica Fufezan.
Investiţia a costat în total circa 2 milioane euro, dar această sumă a început să se recupereze prin reducerea consumurilor cu aproximativ 40% faţă de cele de la vechiul sediu.
Totodată, a fost achiziţionat utilaj tehnologic de ultimă generaţie, în special pentru sala de croit şi pentru pregătirea documentaţiei tehnice, care se face complet pe calculator, cu ajutorul unor programe specializate.
“Finalizarea noii investiţii a avut un impact deosebit asupra clienţilor, care au fost impresionaţi de aspectul şi funcţionalitatea noului sediu, acesta fiind mult mai apropiat de conceptul modern al unei întreprinderi de acest profil. Iar de aici până la creşterea numărului de comenzi nu a mai fost decât un pas”, a adăugat ing. Fufezan, directorul general al Moda SA.
SURSA: Agerpres
O firmă românească ar angaja personal calificat dar nu are de unde
6 decembrie 2010, 19:09
Ultima modificare în 6 decembrie 2010, 21:09
Conducerea firmei Moda SA din Arad este nevoită să refuze comenzi de la parteneri de afaceri externi deoarece se confruntă cu lipsa personalului calificat.
Etichete:
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bruxelles-ul verifică în statele membre, companii din domeniul farma
- Asigurările medicale private vor deveni un lucru obişnuit până în 2015
- Cum arată noul sediu al celei mai mari companii din România
- Câţi bani a acordat Loteria Română în primele 11 luni
- Petrom a investit 130 milioane de euro în noul sediu
- Grecii de la Octagon au raportat afaceri duble pentru S1 2010
- Autoritatea Vămilor, sponsorizată cu câini și mașini în lupta împotriva contrabandei
- Gheorghe Copos a rulat în zece luni afaceri de 75 mil. euro
- „Întreprinzător în Mileniul Trei”, o invitaţie greu de refuzat adresată celor care doresc un alt fel de afacere
- Dennis Rodwell: Roșia Montană nu poate intra pe lista UNESCO