O forță mondială pune pe jar întreaga lume! A devenit din ce în ce mai agresivă. Vestea venită direct din SUA
Armata chineză a devenit semnificativ mai agresivă și mai periculoasă în ultimii cinci ani, a declarat cel mai înalt ofițer militar american în timpul unei călătorii în Indo-Pacific, care a inclus o oprire duminică în Indonezia.
Generalul american Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, a declarat că numărul de interceptări de către avioane și nave chineze în regiunea Pacificului cu forțele americane și alte forțe partenere a crescut semnificativ în această perioadă, iar numărul interacțiunilor nesigure a crescut în proporții similare.
„Mesajul este că armata chineză, în aer și pe mare, a devenit semnificativ mai mult și vizibil mai agresivă în această regiune anume”, a declarat Milley, care a cerut recent personalului său să compileze detalii despre interacțiunile dintre China și SUA și alte state din regiune.
Comentariile sale au fost făcute în contextul în care SUA își dublează eforturile de a-și consolida relațiile cu națiunile din Pacific ca o contrapondere la China, care încearcă să-și extindă prezența și influența în regiune. Administrația Biden consideră că China este „amenințarea sa de ritm” și principala provocare de securitate pe termen lung a Americii.
Călătoria lui Milley în regiune se concentrează puternic pe amenințarea Chinei. El va participa la o reuniune a șefilor apărării din Indo-Pacific săptămâna viitoare în Australia, unde subiectele cheie vor fi creșterea militară tot mai mare a Chinei și necesitatea de a menține un Pacific liber, deschis și pașnic.
SUA se tem de o posibilă invazie a Beijingului în Taiwan
De asemenea, oficialii militari americani au tras un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca Beijingul să invadeze Taiwanul, insula democratică și autoguvernată pe care Beijingul o consideră o provincie separatistă. China și-a intensificat provocările militare împotriva Taiwanului, încercând să îl intimideze și să îl determine să se unifice cu partea continentală comunistă.
Oficiali militari americani au declarat că Beijingul vrea să fie pregătit să facă o mișcare pe insulă până în 2027. Statele Unite rămân principalul aliat al Taiwanului și principalul furnizor de arme de apărare.
Legislația americană cere guvernului să trateze toate amenințările la adresa insulei ca fiind chestiuni de „îngrijorare gravă”, dar rămâne ambiguă cu privire la faptul dacă armata americană ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat de China, scrie The Associated Press.
Președintele Statului Major al Statului Major interarme al Chinei, generalul Li Zuocheng, i-a spus lui Milley, într-o convorbire telefonică la începutul acestei luni, că Beijingul nu are „loc de compromis” în probleme precum Taiwanul. El a declarat că i-a spus lui Milley că SUA trebuie „să înceteze coluziunea militară dintre SUA și Taiwan și să evite impactul asupra legăturilor dintre China și SUA și asupra stabilității în strâmtoarea Taiwan”.
Acordul care ar putea duce la înființarea unei noi baze militare
SUA și alții sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că un recent acord de securitate semnat de Beijing în aprilie cu Insulele Solomon ar putea duce la înființarea unei baze navale chineze în Pacificul de Sud. SUA și Australia au transmis Insulelor Solomon că găzduirea unei baze militare chineze nu va fi tolerată.
„Acesta este un domeniu în care China încearcă să se extindă în scopuri proprii. Și, din nou, acest lucru este îngrijorător, deoarece China nu face acest lucru doar din motive benigne”, a declarat Milley reporterilor care călătoresc cu el. „Ei încearcă să-și extindă influența în întreaga regiune. Iar acest lucru are consecințe potențiale care nu sunt neapărat favorabile aliaților și partenerilor noștri din regiune”.
Vizita lui Milley în Indonezia este prima vizită a unui președinte al șefilor de stat major din SUA de la amiralul Mike Mullen în 2008. Dar liderii americani au străbătut Asia-Pacific în ultimele luni, inclusiv vizitele de profil înalt ale secretarului apărării Lloyd Austin și ale secretarului de stat Antony Blinken.
Administrația Biden a luat măsuri pentru a-și extinde relațiile militare și de securitate cu națiunile din Indo-Pacific, ca parte a unei campanii pentru a construi o rețea mai puternică de alianțe în curtea din spate a Chinei și pentru a contracara influența crescândă a acestei țări.
Creștere alarmantă a numărului de interceptări nesigure
Milley a refuzat să ofere cifre specifice privind interacțiunile nesigure ale Chinei cu aeronave și nave americane și aliate. Însă Austin, într-un discurs ținut luna trecută în Singapore, s-a referit la o „creștere alarmantă” a numărului de interceptări nesigure de către aeronave și nave ale Armatei Populare de Eliberare.
Austin a menționat în mod special un incident din februarie, când o navă a marinei PLA a îndreptat un laser spre un avion de patrulare maritimă australian P-8. Dar au existat și altele. Un avion de supraveghere controlat de Canada a fost interceptat recent de un avion de vânătoare chinez în spațiul aerian internațional. De asemenea, navele americane sunt în mod obișnuit hărțuite de avioane și nave chineze în timpul tranzitului, în special în jurul insulelor artificiale revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud.
Milley a spus că au existat interceptări chinezești cu Japonia, Canada, Australia, Filipine și Vietnam. Toate acestea, a spus el, au înregistrat o creștere „semnificativă din punct de vedere statistic” a interceptărilor, iar numărul de incidente nesigure a crescut într-o „proporție egală”.
Oficialul american, care s-a întâlnit duminică cu generalul Andika Perkasa, șeful forțelor naționale de apărare indoneziene, a declarat că națiunile din Pacific, precum Indonezia, doresc ca armata americană să fie implicată și angajată în regiune.
„Vrem să lucrăm cu ei pentru a dezvolta interoperabilitatea și pentru a ne moderniza armatele în mod colectiv”, a declarat Milley, pentru a ne asigura că pot „face față oricărei provocări pe care o reprezintă China”.
El a spus că Indonezia este esențială din punct de vedere strategic pentru regiune și că este de mult timp un partener-cheie al SUA.
La începutul acestui an, SUA au aprobat o vânzare de 13,9 miliarde de dolari de avioane de luptă avansate către Indonezia. Iar la Jakarta, în decembrie anul trecut, Blinken a semnat acorduri pentru intensificarea exercițiilor navale comune între SUA și Indonezia.
China a condamnat eforturile SUA de a-și extinde extinderea în regiune, acuzând America că încearcă să construiască un „NATO asiatic”. În timpul unui discurs în Singapore, Austin a respins această afirmație. „Nu căutăm un nou Război Rece, un NATO asiatic sau o regiune împărțită în blocuri ostile”, a spus el.