Pe măsură ce retorica Beijingului împotriva Taiwanului, se intensifică, războiul din Ucraina ar trebui să fie pentru China cea mai bună lecție. Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina s-a bazat pe două hotărâri esențiale, dintre care una a fost o eroare, iar cealaltă a fost perfectă.
Putin și consilierii săi au calculat greșit tenacitatea și determinarea poporului ucrainean și nivelul de rezistență pe care l-ar manifesta împotriva uneia dintre cele mai mari forțe militare din lume.
Rusia credea că, în câteva săptămâni, Kievul va cădea. Dar a mai existat o reacție pe care Putin și consilierii săi au anticipat-o corect și era esențială pentru executarea unei operațiuni de succes: lipsa unei intervenții directe a SUA și a aliaților săi, dacă Rusia va invada Ucraina.
În 1994, SUA și Marea Britanie au făcut presiuni asupra Ucrainei să renunțe la armele nucleare, în schimbul asigurării securității. O țară terță s-a alăturat americanilor și britanicilor în asigurările lor – Federația Rusă. Era la doar cinci ani după căderea Zidului Berlinului și la trei ani după ce Războiul Rece se închiase oficial. Rusia îmbrățișa capitalismul, iar liderul său, Boris Elțîn, devenise prieten cu președintele american Bill Clinton încă de la prima întâlnire.
Memorandumul de la Budapesta, oferea în mod special „asigurări” de securitate, nu garanții, în cazul în care Ucraina ar fi fost atacată cu arme nucleare. Documentul cerea Rusiei să „respecte independența și suveranitatea Ucrainei în granițele existente”, precum și să se abțină de la folosirea forței împotriva națiunii europene.
Doar superioritatea militară a SUA ține în loc China
La aproape trei decenii de la Memorandumul de la Budapesta, Rusia a presupus, cât se poate de corect, că SUA nu vor fi dispuse să se implice activ în Ucraina. Americanii au trimis arme și bani, dar nu au fost pregătiți să intre într-un război care ar putea declanșa Al Treilea Război Mondial.
În timp ce orice intervenția americană în Ucraina ar fi condus, mai mult ca sigur, la un război mondial devastator, în celălalt colț al lumii prezența forțelor armate americane în Australia și în regiune este cea care reprezintă cea mai mare descurajare pentru o potențială agresiune chineză.
Sunt mulți cei care cred că singurul lucru care oprește China să treacă peste mări și munți și să înghită Taiwanul, este tocmai superioritatea militară pe care Statele Unite o dețin în fața celei mai populate națiuni din lume.
China se poziționează în prezent pentru război și ia lecții din invazia Ucrainei
Cu toate acestea, Kyle Bass, șef de investiții la Hayman Capital Management, spune că, din perspectivă financiară, China se poziționează în prezent pentru război și ia lecții din invazia Ucrainei pentru a-și pregăti mai bine oamenii.
Invazia rusă a Ucrainei este un test, o modalitate de a vedea cum acționează Occidentul și de a-și ajusta propria strategie pentru a fi mai eficientă și mai puțin expusă.
Tăierea apei, curentului și telefoniei mobile
Chinezii nu stau cu ochii doar pe sancțiunile Occidentului în cazul Rusiei. Profesorul chinez Yi Li declara recent studenților săi că „practica războiului ruso-ucrainean a dovedit că, așa cum spuneam anul trecut, o campanie de eliberare a Taiwanului necesită eliminarea rapidă a forțelor aeriene, a marinei, a rachetelor și forțelor blindate ale Taiwanului, în același timp cu tăierea apei, curentului și telefoniei mobile în tot Taiwanul”.
Profesorul Yi a sugerat, de asemenea, că Beijingul ar putea să-și retragă aurul în valoare de 60 de miliarde de dolari și să vândă obligațiuni americane în valoare de 3 trilioane de dolari, pentru a provoca un mare deranj în economia SUA înainte de o invazie a Taiwanului. China gândește, pregătește și pune în aplicare planuri.
În timp ce strategii săi studiază răspunsul Occidentului la agresiunea din Ucraina, China nu ar trebui să se bazeze pe faptul că SUA vor sta cu mâinile în sân în timp ce Taiwanul este invadat, în ciuda mesajelor destul de vagi care vin de la Casa Albă. Dacă războiul Rusia-Ucraina a venit cu o lecție, aceea a fost că Statele Unite trebuie să rămână statornice în angajamentele luate în fața aliaților.