China, singura economie mare care promite o revenire a creșterii în acest an, ademenește din nou investitorii străini. Dar teama că Beijingul ar putea ajunge într-o zi la fel ca Rusia pe piețele globale, ține în frâu tentațiile investitorilor.
După ce s-au ars cu Rusia, fondurile de investiții pășesc cu atenție în China
Amploarea și coordonarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, în urma invadării Ucrainei, au năucit piețele financiare și i-au făcut pe managerii care administrează active de miliarde de dolari să se trezească, peste noapte, că acestea nu mai au nicio valoare.
Chiar dacă o astfel de mișcare împotriva Chinei pare exagerată, având în vedere dimensiunea economică și cantitatea mare de bani investiți în această țară, riscul nu poate fi ignorat, potrivit USNews.
Precedentul este deja creat
„Comunitatea globală de investiții este conștientă că, dacă ar avea loc un alt eveniment geopolitic major, precedentul este deja creat prin aceste sancțiuni foarte restrictive și punitive”, a declarat Bill Campbell, manager la DoubleLine Capital, care administrează active de 122 de miliarde de dolari.
Campbell a declarat că în joc este o „nouă paradigmă”, în care evenimentele geopolitice amenință cu „efecte imediate pentru investiții”. El a indicat tensiunile din jurul Taiwanului și din Marea Chinei de Sud ca potențiale puncte de aprindere pentru un viitor conflict cu Occidentul. Iar investitorii au motive suficiente să fie precauți când vine vorba de China.
Investitorii au scos din China peste 30 de miliarde de dolari
Flavio Carpenzano, director de investiții la Capital Group, care gestionează active în valoare de 2,6 trilioane de dolari, a redus expunerea la obligațiunile guvernamentale chineze, după invazia Rusiei. ”Asta nu înseamnă că nu se poate investi în China sau că ne așteptăm la un conflict cu Taiwanul, dar volatilitatea va rămâne ridicată și nu credem că randamentul include acest tip de volatilitate”, a spus Carpenzano.
De asemenea, BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, și-a redus viziunea asupra acțiunilor chinezești încă din mai, avertizând că riscurile de confruntare militară cu Taiwanul vor crește.
În perioada ianuarie-martie, investitorii au scos din China peste 30 de miliarde de dolari, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale.
Cu toate acestea, redresarea economică a Chinei, care vine în contrast cu temerile Occidentului privind recesiunea, a atras luna trecută un flux net de 11 miliarde de dolari în acțiunile listate în China, arată datele Refinitiv Eikon.
Sancțiunile împotriva Chinei ar dăuna mai mult Occidentului
Unele voci cred că dimensiunea economiei și a piețelor din China vor face mai puțin probabile sancțiunile, întrucât acest lucru ar dăuna Occidentului mult mai mult decât restricțiile impuse Rusiei. De asemenea, consecințele pentru piețele financiare globale ar fi mult mai mari.
Amenințările SUA
Tensiunile chino-americane au fost alimentate în ultimii ani de varii probleme – de la comerțul internațional, la drepturile de proprietate intelectuală. Acum, însă, Washington-ul a avertizat Beijingul că se va confrunta cu consecințe, dacă va sprijini războiul Rusiei în Ucraina. Statele Unite spun că Beijingul a respectat în mare parte restricțiile, dar, săptămâna trecută, americanii au trecut pe lista neagră cinci companii chineze pentru că ar fi sprijinit baza industrială militară a Rusiei.
Un proiect de lege depus în Senatul SUA amenință, de asemenea, cu sancțiuni împotriva Beijingului pentru agresiunile împotriva Taiwanului, insulă pe care China o consideră propriul teritoriu.