China trebuie să se concentreze pe abordarea problemelor privind „dezvoltarea dezechilibrată și inadecvată” în următorii cinci ani, a declarat săptămâna aceasta președintele Xi Jinping în fața liderilor de rang înalt, indicând că dorește să continue prioritățile economice adoptate în ultimii cinci ani.
Xi Jinping ar putea fi ales pentru un al treilea mandat
Televiziunea de stat CCTV a declarat miercuri că președintele chinez a făcut aceste comentarii în cadrul unei reuniuni speciale de două zile care a avut loc marți la Beijing, în care a prezentat viziunea sa pentru „următorii cinci ani și chiar mai mult”, după ce Partidul Comunist aflat la putere va organiza un Congres la sfârșitul acestui an.
La Congres, partidul urmează să își reorganizeze conducerea pentru următorii cinci ani. În timp ce cei doi predecesori ai săi au demisionat după două mandate complete, este de așteptat ca Xi Jinping să obțină la Congres un al treilea mandat fără precedent în fruntea Chinei, transmite Reuters.
Xi a menționat pentru prima dată necesitatea de a aborda problemele legate de „dezvoltarea dezechilibrată și inadecvată” ca prioritate politică atunci când a prezentat un document politic major la ultimul Congres din 2017.
Problemele includ o creștere de calitate scăzută, o inovare slabă, un decalaj mare în ceea ce privește dezvoltarea și serviciile sociale disponibile între orașe și sate și o dependență excesivă de combustibilii fosili, după cum a spus el în raportul Congresului din 2017.
Xi le-a spus șefilor regionali și miniștrilor reuniți pentru întâlnirea din această săptămână că partidul trebuie să își mențină „spiritul de luptă” și să își consolideze „capacitatea de a lupta”, potrivit CCTV.
În bilanțul ultimilor cinci ani, Xi a enumerat modernizarea armatei chineze și pacea în Strâmtoarea Taiwan ca fiind unele dintre realizările sale.
Noi tensiuni între Washington și Beijing
Pe de altă parte, președinții Joe Biden și Xi Jinping vor susține joi, potrivit unui oficial american, prima lor conversație din ultimele patru luni, pe fondul unor noi tensiuni între Washington și Beijing cu privire la pretențiile Chinei asupra Taiwanului.
Discuțiile planificate între cei doi lideri au fost pregătite de săptămâni întregi, dar posibilitatea unei vizite în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, cea mai importantă democrată din Congres și a doua în linia de succesiune la președinția SUA, a adăugat noi tensiuni în această relație complicată.
Beijingul avertizează că va lua „măsuri de forță” în cazul în care Pelosi va vizita insula Taiwan, insulă autoguvernată, pe care China o revendică ca parte a teritoriului său.