Nu în ultimul rând, dacă războiul din Ucraina se prelungește, actualele condiții economice globale vor cauza și mai multe probleme în țările cu venituri mici și medii.

Un dolar mai puternic va face ca împrumuturile datorate în moneda americană să fie mai scumpe. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care unele țări cu venituri mai mici se confruntă cu probleme economice tot mai mari, iar altele, inclusiv Sri Lanka, Liban și Zambia, au intrat deja în default, potrivit NPR.org.

Argentina a impus noi restricții majore asupra importurilor

Argentina a impus noi restricții majore asupra importurilor unor bunuri – de la whisky și sisteme software și până la servicii de consultanță, pentru a încerca să stăpânească inflația, care a atins deja 70%. Iar întărirea dolarului american amenință să înrăutățească situația din Argentina.

Un dezastru pentru țările cu venituri mai mici

Potrivit lui Francesc Balcells, analist la Frontier Investment Management Partners, cu sediul în Dubai, creșterea, în valuri, a ratelor dobânzii, în SUA, provoacă un dezastru pentru țările cu venituri mai mici.

„Dacă te uiți la istoria piețelor emergente, de la criza datoriilor din America Latină din anii 1980, criza peso-ului mexican din 1994 și până la la criza braziliană de la începutul anului 2000, toate au coincis cu perioadele de creștere a ratei dobânzii în SUA”, subliniază expertul.

Țările mai sărace, pe lângă faptul că au datorii mai mari în moneda americană, acum trebuie să plătească și mai mult pentru importurile în dolari, în contextul în care moneda se întărește.

Un „dezastru neatenuat” pentru economia globală

Prețurile globale la combustibil și alimente erau deja în creștere, din cauza fluctuațiilor valutare și a deficitelor semnificative de aprovizionare cauzate de invazia din Ucraina.
O analiză a investițiilor, efectuată de Barclays Corporate and Investment Bank, a numit al doilea trimestru al anului 2022 drept „dezastru neatenuat” pentru economia globală și a avertizat că al treilea trimestru „se va transforma în vara nemulțumirii”.

Mai multe țări sunt în pericol. Pentru Pakistan, salvarea vine de la FMI

Balcells crede că multe dintre țările cu venituri medii pot rezista acestei furtuni, însă majoritatea vor avea probleme uriașe.

El a aminit în acest context cazul Sri Lanka, țară care s-a confruntat în primăvară cu o criză politică și economică uriașă pentru că nu a putut să-și mai plătească datoriile externe. Implicit, a devenit aproape imposibil ca Sri Lanka să mai cumpere alimente și combustibil de pe piețele internaționale, spune Francesc Balcells.

Alte țări care se confruntă cu dificultăți financiare sunt El Salvador și Ghana. În Nigeria, cea mai mare economie din Africa, inflația a atins un maxim al ultimilor 20 de ani.
Două națiuni mai mari – Pakistan și Turcia – sunt, de asemenea, în pericol. FMI a aprobat săptămâna aceasta un program de împrumut în valoare de 6 miliarde de dolari. Preţurile alimentelor de bază înregistrează o creştere rapidă şi problemele de aprovizionare se fac deja simţite în provinciile Sindh şi Punjab.