Alertă maximă pe Pământ! O furtună geomagnetică de clasa 2 ar putea lovi planeata noastră în această săptămână și ar putea face ravagii în rândul reţelelor electrice, spre exemplu.

Furtuna geomagnetică ar putea lovi Terra joi sau vineri

Pământul ar putea fi lovit de această furtună joi sau vineri, după o ejecţie de masă coronală care a avut loc sâmbătă, pe 28 august, anunţă Serviciul Național de Meteorologie al Statelor Unite.

Furtuna poate afecta rețelele electrice și transformatoarele, poate interfera cu sateliții şi poate perturba comunicațiile radio, afirmă experții.

Mai mult, furtuna geomagnetică ar putea face ca Aurora Boreală să fie vizibilă mult mai la Sud decât de obicei.

Specialiştii evaluează furtunile geomagnetice pe o scară de la 1 la 5. Cea mai slabă este clasificată cu 1, iar cu 5 sunt notate furtunile cu cel mai mare potenţial de a cauza daune, potrivit Weatherboy.com.

Fenomene extreme de acest tip apar o dată la 100 de ani, spun specialiştii

O furtună geomagnetică este o componentă majoră a vremii spațiale și este cauzată de unda de șoc a vântului solar care interacționează cu câmpul magnetic al Pământului.

În 1972, zeci de mine din largul coastei Vietnamului au explodat în mod misterios. Cauza acestui incident au fost furtunile solare, care pot perturba în mod semnificativ câmpul electromagnetic al Pământului, potrivit BBC News.

Un astfel eveniment meteorologic extrem este probabil să apară o dată la 100 de ani, deși fenomene de o anvergură limitată s-au întâmplat cu o frecvență mare. În 1859, fenomenul Carrington – cea mai violentă furtună solară înregistrată până în prezent – a provocat daune majore în sistemele telegrafice, iar Aurora Boreală a putut să fie văzută până la sud de Bahamas.

Sursa foto: NASA