Începutul furtunii a fost înregistrat în jurul orei 21:00 (ora României), când indicele de activitate geomagnetică măsurat de Centrul pentru prognoza meteo spaţială a U. S. Air Force, conform datelor de la staţiile terestre magnetice din SUA, Marea Britanie şi Canada, a săltat brusc de la 1 la 5 unităţi. După scurgerea a încă trei ore, nivelul acestuia s-a ridicat la 7, iar apoi a coborât la 6, menţinându-se la acest nivel până în prezent, scrie Agerpres.
Potrivit NOAA, furtuna a fost provocată de o emisie de plasmă solară care a avut loc la 22 septembrie. Încă în seara acelei zile, oamenii de ştiinţă au început să înregistreze o creştere a fluxului de protoni, ca luni seara să se declanşeze perturbaţiile magnetice.
Observatorii din ţările apropiate de Cercul Arctic, în special în Norvegia, Finlanda, Suedia, Islanda şi SUA informează că au văzut în cer aurore boreale luminoase.
Cu toate acestea, experţii cred că furtuna actuală nu va dura mult timp, iar magnetosfera Pământului se va calma în următoarele 24 de ore.