"Furtuna perfectă" de pe piețele financiare i-a determinat pe investitori să se inghesuie pentru a-şi adăuga aur în portofolii pentru a se proteja, potrivit World Gold Council, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Investitorii au o altă primă şi relativ sigură alegere, şi anume în obligaţiuni de stat de pe pieţele dezvoltate, dar care a fost compromisă de "politică monetară neconvenţională", a anunţat Consiliul Mondial al Aurului în actualizarea sa de piaţă pentru luna august.
Randamentele titlurilor de stat pe piaţele dezvoltate au tendinţa să scadă pe măsură ce cererea a crescut.
Autorităţi suverane precum Banca Centrală Europeană "stochează" această cerere prin achiziţiile lor de obligaţiuni, care împing în jos randamentele.
În timp ce pre'urile obliga'iunilor cresc, randamentele lor scad. Iar această abordare politică a băncilor centrale i-a determinat pe investitori să-şi pună întrebări în privinţa eficacităţii. În aceste condiţii, ei caută un randament mai bun în altă parte, cum ar fi în aur.
Pre'urile aurului au crescut cu 27% în acest an, depasind multe alte produse de bază şi S&P 500.
Consiliul a folosit licitaţia de obligaţiuni slabă a Băncii Japoniei ca un exemplu a ceea ce cred investitorii despre băncile centrale.
Marţi, o licitaţie de obligaţiuni japoneze pe 10 ani a atras cea mai slabă cerere din ultimele 5 luni. Asta, după ce Japonia a anunţat un pachet de stimulente în valoare de peste 28 de trilioane de yeni – 275 miliarde de dolari – dar mai slabă faţă de ceea ce aşteptau pieţele.
Consiliul Mondial al Aurului, care sponsorizează SPDR Gold Trust, unul dintre cele mai mari fonduri tranzacţionate la bursă din lume, argumentează:
"Mulţi analişti interpretează cererea slabă de obligaţiuni japoneze ca un semnal că investitorii încep să-şi piardă încrederea în eficacitatea politicilor monetare neconvenţionale, ca urmare a sumelor licitate din ce în ce mai disperat de băncile centrale din lume pentru a revigora economia globală. În acest mediu, noi credem că investitorii folosesc aurul pentru a acoperi riscul de portofoliu".
Consiliul face aceste precizări în timp ce băncile centrale adăuga multe obligaţiuni la bilanţurile lor, fapt care limitează suma disponibilă pentru investitori.
"În realitate estimăm că mai puţin de 40% din obligațiunile suverane DM, în valoare de 10 trilioane de dolari, au un randament pozitiv şi sunt" disponibile "investitorilor, în timp ce doar 17%, şi anume 4,4 trilioane au un randament de peste 1%", a declarat consiliul.
"În opinia noastră, diminuarea costurilor de oportunitate şi un set mai limitat de active investibile creşte, în schimb, interesul pentru aur ", a mai spus Consiliul.