O furtună solară amenință Pământul! Omenirea s-ar putea confrunta cu o beznă totală

Furtună solară furtună geomagnetică

Sursa: Dreamstime

O furtună solară puternică amenință viața pe Pământ. Specialiștii ne avertizează că în următorii ani o furtună magnetică ar putea lovi planeta noastră, lăsând întreaga omenire în beznă. Iată ce spun experții.

O furtună solară prognozată pentru 2025 amenință cu întreruperi masive de energie electrică, pene de curent și pagube de miliarde de dolari  pe Pământ. Aceste furtuni ating un vârf violent la fiecare 11 ani, când polii magnetici ai soarelui se inversează și miliarde de tone de materie încărcată magnetic sunt expulzate în sistemul solar.

O furtună solară amenință Pământul

De obicei, suntem norocoși, aceste furtuni solare nereușind să intre în coliziune cu Pământul, dar oamenii de știință avertizează că norocul nostru nu va dura la nesfârșit și că am așteptat cu mult timp în urmă un eveniment de magnitudinea așa-numitului eveniment Carrington din 1859. Numit după astronomul și martorul britanic Richard Carrington, aurorele au fost observate în Cuba, Australia și în alte locuri. Cunoscute în mod obișnuit sub numele de aurora boreală și australă, aurorele apar de obicei doar la polii Pământului, unde câmpul magnetic, particulele solare încărcate magnetic, azotul și oxigenul interacționează.

Rapoartele contemporane descriu cum aurorele erau atât de strălucitoare, încât oamenii puteau citi un ziar noaptea, în timp ce liniile telegrafice explodau și incendiile spontane erau ceva obișnuit. Pe atunci, exista puțină infrastructură bazată pe electricitate, astfel încât consecințele unui eveniment de dimensiuni similare ar fi mult mai catastrofale astăzi – continente întregi ar putea rămâne fără energie electrică.

„Erupțiile ajung foarte departe în spațiu, așa că întrebarea care trebuie pusă este: ce s-ar întâmpla dacă una dintre aceste erupții violente ar ajunge pe Pământ?”, spune Katepalli Sreenivasan, profesor de fizică, inginerie și matematică la NYU.

Pământul ar putea ajunge în beznă totală

O furtună solară din 1989 a provocat pene de curent în unele părți ale Canadei, în timp ce în octombrie 2003, o erupție solară a expulzat nori gigantici de materie solară. O mare parte din acesta a lovit câmpul magnetic al Pământului, provocând o furtună geomagnetică care a corupt semnalele GPS și transmisiunile radio și a creat o auroră vizibilă în mare parte din America de Nord. Autoritatea aeronautică americană a dat instrucțiuni avioanelor să zboare la altitudini joase pentru a reduce expunerea la radiații.

Probabilitatea unui eveniment de nivel Carrington în următorii anii este de 2-3%, potrivit lui Sreenivasan, ceea ce îl face mai puțin probabil decât un cutremur major care să se producă pe falia San Andreas.

„Rețeaua electrică ar putea fi scurtcircuitată. Nu este vorba doar de o pierdere unică – va dura 2-10 ani pentru a se recupera, așa că am putea fi întârziați cu aproximativ 20 de ani dacă se întâmplă așa ceva”, spune Sreenivasan, prezicând că un astfel de eveniment catastrofal ar provoca pagube de miliarde de dolari.

Este important să avem un chit de supraviețuire

Experții ne recomandă să ne pregătim din timp stocuri de supraviețuire care să conțină alimente și apă pentru 30 de zile, o sumă de bani în caz că nu vor funcționa bancomatele, precum și lanterne, chibrituri sau lumânări. În caz de furtună solară, ni se recomandă să raționalizăm încă din primele zile hrana și apa, să ne adăpostim în case cu ușile și ferestrele închise și să nu călătorim cu avionul sau metroul, care vor fi primele afectate.