Pământul va fi lovit astăzi de cea mai puternică furtună solară din ultimii cinci ani, iar experții spun că fenomenul va dezlănțui un val de particule cu sarcină electrică spre planeta noastră, cu o viteză de peste 6 milioane de kilometri pe oră, care ar putea avea afecta reţelele electrice şi funcţionarea sateliţilor.

Astronomul Adrian Sonka a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, în urmă cu patru zile s-a observat că o zonă de pe Soare a emsi mai multă lumină. Este vorba despre o erupție de raze X.

Totodată, acesta a explicat că într-o anumită regiune s-ar fi acumulat o cantitate mai mare de energie care a fost eliberată de câmpul magnetic, plecând spre spațiu, mai exact, înspre Pământ.

„În urmă cu 4 zile, am observat pe Soare o zonă care a emis mai multă lumină decât o face restul Soarelui, şi anume o erupţie în raze X. Noi ştim că se întâmplă acest lucru când gazul se încălzeşte mai tare decât de obicei şi pleacă de pe Soare.

Pe Soare, într-o anumită regiune, s-a acumulat o cantitate mare de energie care atunci când a fost eliberată de câmpul magnetic a plecat în spaţiul cosmic şi întâmplarea a fost ca în această zonă să fie îndreptată înspre pământ”, a spus astronomul, la Antena 3.

Impactul asupra Pământului 

Adrian Sonka susține că razele X au ajuns după opt minute la Pământ. În ceea ce privește impactul asupra oamenilor, astronomul susține că nu se va simți nimic pe Pământ, însă se știe foarte clar ce se întâmplă pe Soare.

”Lumina Soarelui, razele X care derajează un pic atmosfera, au ajuns după 8 minute la Pământ, dar materia care a plecat de pe Soare a mers mai încet decât lumina şi a ajuns de abia astăzi.

La asta ne referim când spunem că este o furtună solară, e ceva ce se întâmplă acum la Pământ. Pe soare s-a întâmplat acum patru zile şi acum ajunge materialul acela pe Pământ.

În principiu, oamenii nu vor simţi nimic, dar ştim că se întâmplă lucruri pe Soare, pentru că observăm mereu”, a explicat astronomul Adrian Sonka.

De menționat este faptul că furtunile solare sunt declanşate de diferenţele de temperatură dintre petele solare şi restul regiunilor de pe astru. Petele solare ajung la temperaturi de circa 3500 de grade Celsius, cu 2000 de grade mai puţin decât restul Soarelui.

O furtună asemănătoare a avut loc în 1972 și a întrerupt comunicaţiile telefonice din statul american Illinois.