O galerie din Roşia Montană nu va mai fi întreținută. Pericol ecologic

Roșia Montană

SURSA FOTO: Dreamstime

O galerie din Roşia Montană nu va mai fi întreținută, se arată într-o notificare primită de către Primăria comunei Roşia Montană. Aceasta are o lungime de câțiva kilometri și are o vechime de aproape 2000 de ani.

O galerie din Roşia Montană nu va mai fi întreținută

Compania Roșia Montană Gold Corporation a informat Primăria comunei Roșia Montană, printr-o notificare oficială, că va suspenda activitățile de întreținere curentă a uneia dintre galeriile minelor.

Acesta fusese anterior decolmatată în vederea deschiderii pentru vizitare.

Specialiștii avertizează că acumularea apei în galerie ar putea genera riscuri de accidente ecologice.

Este vorba despre galeria Cătălina-Monuleşti care are câțiva kilometri.

Potrivit ziaruluiunirea.ro, galeria, care datează de aproape 2000 de ani, a fost curățată de compania minieră pentru a fi accesibilă publicului, în eventualitatea începerii unei investiții private.

Totodată, galeriile romane gestionate de compania de stat RoșiaMin ar fi fost afectate de activitățile de exploatare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Situația de la Roșia Montană va fi analizată de către Guvern

Joi va avea loc o întâlnire la Secretariatul General al Guvernului. Întâlnirea este menită să identifice soluții pentru reluarea lucrărilor de pompare a apei din galeria din Roșia Montană.

Clement Negruț, inginer și consilier al președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, va reprezenta Consiliul Județean Alba la întâlnire, având expertiză în domeniul minier.

„Din ce am văzut în invitaţie, este vorba despre constituirea unei comisii de lucru care să analizeze situaţia. Ştiu ce înseamnă să laşi un obiectiv minier fără a-i asigura toate măsurile de protecţie a mediului. Acolo se poate întâmpla un accident ecologic, dacă apa de mină nu este tratată. Nu ştiu care este situaţia acum, dar mă voi documenta, voi merge şi la faţa locului. Deocamdată, la Bucureşti, din ce am văzut, este vorba doar de constituirea acestei comisii de lucru şi, probabil, un punct de vedere al autorităţii”, a declarat, pentru zarulunirea.ro, Clement Negruţ.

El afirmă că legislația în domeniul mineritului stipulează explicit că o companie nu are voie să se retragă dintr-un proiect minier fără a se asigura că toate normele de protecție a mediului sunt respectate.

„Legea minelor stipulează foarte clar că cei care au avut licenţă trebuie să asigure pentru o perioadă de timp continuitate în ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător, adică staţii de pompe, staţii de epurare, protejarea depozitelor de steril şamd”, a adăugat Negruţ.

Potrivit oficialului Consiliului Județean Alba, situația de la Roșia Montană, având în vedere că este un sit UNESCO, prezintă „probleme suplimentare” în comparație cu zonele neprotejate. El subliniază că Agenția Națională pentru Resurse Minerale este autoritatea responsabilă pentru gestionarea acestei situații.

„Se vor căuta soluţii pentru tot perimetrul reţelei de galerii, nu doar pentru zona galeriei Cătălina-Monuleşti”, a declarat jurnaliştilor de la Ziarul Unirea primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui.

Licența de exploatare a companiei nu va fi prelungită

RMGC a trimis notificarea în urma anunțului făcut de Agenția Națională pentru Resurse Minerale în iunie anul acesta, conform căruia licența de exploatare a companiei nu va fi prelungită.

Pe 8 martie, ICSID a anunțat că a decis în favoarea României în procesul cu Gabriel Resources, legat de proiectul Roșia Montană, unde compania intenționa să exploateze resursele de aur din zonă.

Gabriel Resources solicitase despăgubiri de 6,7 miliarde de euro, însă statul român nu va fi obligat să plătească nicio compensație în cazul Roșia Montană.

În schimb, România va avea posibilitatea de a recupera aproximativ 10 milioane de dolari în cheltuieli de judecată.