Guga Chacra, editorialist a scris o opinie cu privire le schimbările care vor urma în perioada următoare. Pe lângă pandemia de coronavirus, oamenii de știință au mai multe previziuni sumbre, iar unul dintre cei mai importanți factori este încălzirea globală. Totodată, hackerii prezintă și ei o amenințare la nivel mondial.
De câțiva ani suntem avertizați de oamenii de știință că viitorul apropiat va fi o perioadă de fenomene climatice extreme, de pericol de pandemie și de atacuri cibernetice. Acest viitor distopic care părea să fie mereu cu câțiva ani înainte a devenit deja prezentul de la o vreme.
De-a lungul următorilor ani și a decenii vom coabita cu efectele acestor trei fenomene într-un mod din ce în ce mai intens. Generația noastră va fi marcată și trasă la răspundere pentru această deteriorare a planetei noastre. Nu mai există o „bulă” care să ne izoleze, indiferent de locul în care trăim și de câți bani avem, arată O Glovo.
În criza provocată de încălzirea globală, Germania, una dintre cele mai dezvoltate națiuni din lume, nu a rezistat furtunilor de săptămâna aceasta. Inundațiiles-au soldat cu 165 de morți, pe lângă alţi 31 în Belgia vecină. Câteva zile mai târziu, China, cunoscută pentru investițiile sale în infrastructură, a fost și ea lovită de inundații. Cel puțin 25 de persoane au murit în regiunea centrală a țării, în ciuda lucrărilor pentru crearea de „orașe burete” precum Zhengzhou. Incendiile continuă să distrugă bogatul stat Oregon, la fel cum au distrus părți din California în anii precedenți. Fumul gigantic a ajuns deja în cealaltă parte a SUA.
În criza provocată de pandemie, varianta Delta a coronavirusului proliferează pe întreaga planetă. Această nouă tulpină tinde să devină dominantă în aproape toate ţările. Aceasta a reînviat un nou val în SUA și în Europa, începe să spargă „zidul protector” al unor țări precum Australia, pune în pericol Olimpiada din Japonia și ar putea devasta Africa, unde mai puțin de 2% din populație a fost complet vaccinată.
Reacția SUA în fața Chinei
În criza provocată de atacurile cibernetice, SUA și țările europene au acuzat China că întreprinde o acțiune gigantică împotriva unei platforme de e-mail a Microsoft – chinezii neagă. În același timp, un consorțiu format din organe de presă din întreaga lume a denunțat utilizarea de software de la o companie israeliană de către regimuri dictatoriale și guverne democratice pentru a spiona ziarişti, rivali politici și disidenți.
Cele trei crize sunt distincte una de cealaltă, dar descriu ce a devenit planeta noastră și cum vom trăi în deceniile următoare. Vom vedea o agravare a încălzirii globale, ale cărei impacturi sunt deja latente. Pandemia de COVID-19 poate fi chiar controlată în următorii ani, dar vom risca în continuare să fim ținta altora. Atacuri cibernetice mai ample vor deveni tot mai obişnuite.
Progresele tehnologice, cum ar fi capacitatea de a prevedea furtunile cu mai multe zile înainte și adoptarea de politici de combatere a încălzirii globale, nu au fost suficiente pentru ca Germania să evite catastrofa care a lovit regiunea de vest a teritoriului său. Cea mai puternică națiune din istoria omenirii, SUA au reușit să dezvolte vaccinuri eficiente împotriva COVID-19 într-un timp record, dar au fost incapabile într-un prim momentsă împiedice moartea a sute de mii de oameni. În afară de aceasta, faptul că sunt gazda unor giganți precum Google, Apple și Microsoft nu le-a împiedicat să devină ținta unor atacuri cibernetice.
Dacă secolul al XX a fost cel al războaielor mondiale, secolul al XXI trebuie să fie cel al salvării Terrei. Nu e de mirare că cei mai bogați oameni din lume, Elon Musk și Jeff Bezos, au intrat într-un fel de cursă spațială pentru explorarea altor planete. Știu că nici ei nu sunt imuni la ceea ce a devenit planeta Terra.