O Globo: Uciderea liderului al-Qaeda dovedește declinul jihadismului

Primele veşti bune au venit din Congres, unde inițiativele sale erau blocate. Senatul a aprobat săptămâna trecută o lege pentru finanțarea producției de semiconductori, iar Biden l-a convins în cele din urmă pe senatorul reticent care-i bloca agenda de mediu să susțină o parte a acesteia, notează publicația O Globo într-un editorial.

Pe frontul extern, disensiunea avută cu China din cauza vizitei oficiale a unor deputați în Taiwan poate să fi umbrit operațiunea care l-a eliminat pe Ayman al-Zawahiri, liderul organizației teroriste al-Qaeda de la asasinarea lui Osama bin Laden, în 2011 – dar nu îi micșorează valoarea simbolică.

Dacă jihadismul pare în prezent o amenințare mai redusă decât în ​​trecut, acest lucru se datorează în mare măsură succesului politicilor adoptate de guvernele occidentale pentru a-l combate. După ce s-au cufundat în mlaștina războiului din Siria, serviciile de informații au învățat din greșelile lor și au reușit să demonteze rețelele legate de cele două grupuri teroriste principale, al-Qaeda și ramificația sa rebelă, Statul Islamic.

În timp ce bin Laden era un lider carismatic, un fel de inimă vitală a al-Qaeda, Zawahiri era creierul, mintea care concepea strategia.

„Al- Qaeda nu ar fi supraviețuit niciodată fără dinamica pe care au creat-o împreună”, a scris Lawrence Wright, autorul uneia dintre cele mai importante lucrări despre rețeaua teroristă. După ce a extins-o de la 400 pe 11 septembrie, la actualii 4.000 de membri, Zawahiri a trebuit în ultimii ani să facă față declinului influenței unei mișcări care dicta cândva politica externă a Occidentului față de Orientul Mijlociu și țările din Asia.

Zawahiri a fost discipolul cel mai de succes al celui mai mare ideolog al jihadismului

Fiu al elitei egiptene cu o solidă pregătire academică, medic și chirurg competent, Zawahiri a fost discipolul cel mai de succes al celui mai mare ideolog al jihadismului, egipteanul Sayyid al-Qutb. Și-a creat prima celulă la vârsta de 15 ani și, cu diferite grade de implicare, a participat la zeci de atentate – de la asasinarea primului-ministru egiptean, Anwar Sadat, până la atacurile Al-Qaida asupra ambasadelor SUA din Kenya și din Tanzania și a portavionului USS Cole, în Yemen, în anii 1990 și 2000.

Profilul său pragmatic îl determina să aibă rezerve cu privire la acțiunile cinematografice din Occident, precum 11 septembrie. Deşi susţinea atacurile împotriva „inamicului îndepărtat” din Europa sau din Statele Unite, Zawahiri prefera să-și concentreze eforturile asupra „inamicului apropiat”, a regimurilor seculare sau a „infidelilor” care conduceau țări chiar din Orientul Mijlociu. Divergenţele legate de „metodă” l-au determinat să rupă cu Statul Islamic.

De la revenirea la putere a talibanilor în Afganistan, anul trecut, reîncepuse să conducă restructurarea Al-Qaeda de la Kabul, unde, potrivit administraţiei americane, acesta a fost lovit de atacul precis cu o dronă.

Sub conducerea lui Zawahiri, Al-Qaeda nu și-a recăpătat niciodată statura avută în trecut, dar continuă să reprezinte un risc, mai ales după retragerea confuză a americanilor din Afganistan, unde teroriștii au menținut mereu baze de antrenament. Totuși, planurile inițiale de dominare a Orientului Mijlociu au eșuat în totalitate. Dificultățile cu care se confruntă rețelele jihadiste în elaborarea unor noi atacuri nu au făcut decât să crească în ultimii ani, iar operațiunea care l-a vizat pe Zawahiri este doar cea mai recentă dovadă a acestui fapt. Este vorba despre o veste bună nu doar pentru Biden.