După aproape un an și jumătate de pandemie, peste 544.000 de decese și o tragedie fără precedent în istoria țării, suntem în sfârşit bombardați cu știri încurajatoare. În practic toate statele, numărul persoanelor infectate, al spitalizărilor și deceselor cauzate de COVID-19 a scăzut. Totuși, amenințarea variantei Delta persistă, mult mai contagioasă decât celelalte tulpini, arată O Globo.
Dominantă în lume astăzi, aceasta este deja o realitate la noi. În [statul] Rio, există peste 70 de cazuri confirmate în 12 orașe, inclusiv în capitală. În alte state, cum ar fi São Paulo, există, de asemenea, o evidență a transmiterii comunitare. Întrucât Brazilia efectuează puține secvențieri ale genomului pentru a monitoriza variantele, este greu să ai o imagine reală. În rubrica „A Hora da Ciência” („Ora Ştiinţei”), din „O GLOBO”, pneumologul Margareth Dalcolmo avertizează: țara nu este pregătită să se ocupe de Deltă. Ea spune că nu poate fi împiedicată transmiterea tulpinii, iar modalitatea de a atenua impactul acesteia va fi menținerea măsurilor restrictive combinate cu o creștere constantă a vaccinării, în special în grupurile mai tinere.
În țările în care vaccinarea este avansată, Delta a reprezentat o creștere a numărului de cazuri, dar nu neapărat a spitalizărilor și a deceselor. Dacă această realitate se va confirma, ea ar putea însemna o tranziție spre o nouă fază a pandemiei, mai apropiată de normalitate, deoarece stresul asupra sistemului de sănătate va fi atenuat. Chiar și așa, vaccinarea este esențială pentru ca situația să devină gestionabilă, iar măsurile restrictive, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea, rămân necesare.
Aici se află problema. Dacă nici măcar la apogeul pericolului măsurile restrictive nu s-au bucurat de adeziunea oamenilor, începând cu cea a președintelui Jair Bolsonaro, imaginați-vă acum, când pentru mulți pandemia s-a încheiat, deși țara înregistrează încă peste o mie de decese pe zi. Ne îndreptăm către o „relaxare generală” prematură. În această seară, la Brasilia, stadionul Mané Garrincha va primi din nou publicul (25% din capacitate) pentru meciul dintre Flamengo și Defensa y Justicia pentru Cupa Libertadores. În ciuda cerinței de a se purta măști și a prezentării unui test negativ pentru COVID-19, întrebarea este: suntem pregătiți să reluăm aglomerările în locuri și în situații care favorizează contaminarea?
Vaccinarea, principala apărare împotriva tuturor variantelor, încă se mișcă încet. Cu o campanie de şase luni, nu am ajuns la 20% complet vaccinați. Programul Național de Imunizare (PNI) a devenit o nebunie. Fiecare stat adoptă o strategie proprie. Când unele nu au făcut nici măcar lucrurile elementare, altele deja vaccinează adolescenții sau anunță o a treia doză. Are dreptate ministrul sănătății, Marcelo Queiroga, atunci când spune că este necesar să se urmeze PNI, dar trebuie să recunoaştem faptul că această situație a fost creată chiar de guvern, atunci când s-a „auto-exclus” de la obligațiile sale în pandemie, pentru a folosi o expresie a judecătorului Gilmar Mendes, de la Tribunalul Suprem.
Am putea sta mai bine? Fără îndoială, dacă Ministerul Sănătății ar fi cumpărat vaccinurile la momentul potrivit de la laboratoare adecvate, în loc să se lanseze în negocieri false cu aventurieri. În lunile următoare, cea mai mare provocare pentru autoritățile sanitare va fi gestionarea unui scenariu de vaccinare incipient, a climatului de „pandemia s-a încheiat” și a creşterii îngrijorătoare a variantei Delta. Cel puțin, așa cum a spus Dalcolmo, este cunoscută ieșirea din labirint.