E-mailurile și căutările simple pe web au fost, încă de la început, de încredere, dar acum se știe că au existat greșeli simple de scriere și adrese web care puteau distruge un computer dacă aveați ghinionul să vizitați una dintre ele, accidental.

”Typosquatting”, o formă de criminalitate cibernetică ce înregistrează domenii cu nume scrise greșit, în mod deliberat

 Mai precis, este vorba de „typosquatting”, o formă de criminalitate cibernetică care implică hackeri ce înregistrează domenii cu nume scrise greșit, în mod deliberat, ale unor site-uri binecunoscute. Era o modalitate prin care unii oameni au crezut că ar putea câștiga niște bani din site-uri de succes, potrivit Uniladtech.

Când utilizatorii scriau greșit numele site-ului, aceștia erau direcționați către un site care imitau marca originalului, unde datele pot fi furate de la vizitatori care nu își dau seama că nu navighează pe site-ul legitim pe care intenționau să îl viziteze.

S-a dovedit că multe companii au cheltuit sume mari de bani pentru a se asigura că oamenii nu ajung în locul greșit.

Cel mai cunoscut exemplu rămâne Goggle

Unul dintre cele mai faimoase exemple a fost cel numit „Goggle”, o greșeală de ortografie deliberată pentru a imita numele Google și care a devenit rapid unul dintre cele mai vizitate site-uri de oriunde, de pe internet.

În 2006, dacă vizitați accidental Goggle.com în loc de Google.com, computerul era în pericol. Site-ul a devenit plin de malware și viruși. Practic, instala SpySheriff pe computer. Era un program malware vechi care a avut ideea unică de a se deghiza în antivirus, pentru a te face să crezi că este de încredere.

google
SURSA FOTO: Dreamstime

În cele din urmă, Goggle.com avea să te redirecționeze către Google.com. Nu se știe clar dacă Google a reușit să cumpere domeniul sau dacă a pus mâna pe el prin alte mijloace.

Cu toate acestea, până în 2018 a devenit din nou gazdă a malware-ului, iar mai târziu a devenit un blog politic în 2022.

Dacă vizitați acum Goggle.com, acesta pare a fi mort, deși asta nu este o garanție că lucrurile vor rămâne așa pentru totdeauna.

Rămâne o relicvă a unei perioade mai riscante pe web și a devenit un subiect de interes pentru cei care analizează lumea online.

Bătălia pentru protejarea de typosquatting

Industria este foarte conștientă de problema typosquatting. Drept urmare, multe companii mari au încercat să achiziționeze diferite versiuni de domenii greșite ale domeniilor lor înregistrate pentru a încerca să împiedice deturnarea adreselor URL să afecteze volumul de căutare și integritatea mărcii lor.

Acestea de obicei redirecționează către versiunea corectă a site-ului. (Dacă sunteți utilizator  de Yahoo în Camerun, veți fi redirecționat către site-ul din SUA)

Blocarea TLD-ului acestor site-uri web alternative ar evidenția probabil eroarea utilizatorului, dar ar împiedica și rezolvarea traficului legitim.

Problema cu dispozitivele de scurtare a adreselor URL

Scurtarea adreselor URL oferă un alt motiv pentru a nu bloca .cm, .co și .om peste tot.

Companii precum short.cm folosesc domenii din Camerun, Columbia și Oman pentru redirecționări legitime. În loc să facă typosquatting pe domenii legitime, folosesc algoritmi pentru a dezvolta redirecționări care se întâmplă să fie găzduite pe TLD-uri străine.