Fundatia pentru Parteneriat (Romanian Environmental Partnership Foundation) din Miercurea-Ciuc, Harghita face parte din consortiul - Parteneriatul de Mediu pentru Europa Centrala care sprijina proiecte de mediu in Cehia, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria. Parteneriatul pentru mediu deschide seria programelor lansate in acest an. Termenul-limita pentru prima transa este: 20 februarie a.c. Parteneriatul pentru Mediu a demarat in noiembrie 1999 si se adreseaza ONG-urilor din judetele Alba, Arge
Fundatia pentru Parteneriat (Romanian Environmental Partnership Foundation) din Miercurea-Ciuc, Harghita face parte din consortiul – Parteneriatul de Mediu pentru Europa Centrala care sprijina proiecte de mediu in Cehia, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria. Parteneriatul pentru mediu deschide seria programelor lansate in acest an. Termenul-limita pentru prima transa este: 20 februarie a.c.
Parteneriatul pentru Mediu a demarat in noiembrie 1999 si se adreseaza ONG-urilor din judetele Alba, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea si Vrancea. „Fundatiile sau asociatiile din afara ariei de acoperire pot participa intr-un proiect ca parteneri, cu conditia ca titularul de proiect sa fie din zona eligibila”, precizeaza Laszlo Potozky, directorul Fundatiei Parteneriat pentru Mediu. Suma disponibila pentru anul 2002 este de aproximativ 145 mii de dolari.
Vor fi finantate cu pana la 40 milioane lei (echivalentul a 1.250 USD) proiectele mici, respectiv cu maximum 200 milioane lei (6.250 USD) proiectele mari.
Directii prioritare de finantare: ecologie urbana, management ape, lobby privind armonizarea legislatiei de mediu la standardele europene, managementul ariilor naturale protejate.
Se pot trimite cereri de finantare si din alte domenii ale protectiei mediului cu conditia ca proiectele sa fie caracterizate printr-un grad ridicat de participare publica, sa includa activitati practice si sa fie realizate in parteneriat.
Echipa Fundatiei Parteneriat pentru Mediu estimeaza finantarea in acest an a unui numar de 40 – 50 proiecte, luand in considerare media anilor trecuti. De obicei, 80% sunt macroproiecte, iar restul microproiecte. In cei doi ani de activitate, fundatia a finantat 98 de proiecte, cu o valoare de peste 7,5 miliarde lei.
Exemple de proiecte de succes
Dintre proiectele aprobate, poteca suspendata in Tinovul Mohos (zona lacul Sfanta Ana) a constituit o premiera in Romania (132,9 milioane lei). Proiectul de protectie si reconstructie ecologica a rezervatiei naturale Tinovul Mohos a fost propus si implementat de Asociatia de Turism si de Ocrotirea Naturii din Miercurea-Ciuc, Harghita.
Fundatia Edelweiss din Sibiu: proiectul Cibin 2000 a constat in ecologizarea raului Cibin, pe portiunea in care acesta traverseaza Sibiul. Prin acest proiect a fost semnat Contractul de rau care implica primariile si alte organizatii in monitorizarea raului Cibin, efectuarea de controale si inspectii pe sectiunea monitorizata, curatirea albiei minore, amenajarea acesteia cu cascade, toaletarea copacilor etc.
„Banii sau Viata – Sa ne pastram padurile” – proiectul derulat de Fundatia Biotop a avut ca scop protejarea fondului forestier prin informarea a circa zece mii de proprietari de paduri despre necesitatea protectiei acesteia, formarea profesionala a 25 de administratori de paduri, plantarea a 7 ha de padure noua.
Anexati la aplicatii copii dupa documentele organizatiei
Formulare: www.epce.ro sau se pot solicita Fundatiei – care le va expedia prin posta traditionala sau electronica.
Se vor anexa copii dupa statut si documentul de inregistrare juridica, acordurile de parteneriat si c.v.-ul coordonatorului de proiect.
Proiectele se vor expedia recomandat, prioripost sau pot fi depuse personal la adresa: Fundatia pentru Parteneriat, Str. Harghita Nr. 7 Sc. A Ap. 6, 4100 Miercurea Ciuc, Harghita.
Finantatorii Fundatiei pentru Parteneriat: The German Marshall Fund of USA, Charles Stewart Mott Foundation, Rockfeller Brothers Fund, Doen Stiching Netherlands, Royal Netherlands Embassy in Bucharest, King Baudoin Foundation Belgium, UK Know-How Fund, Peace Corps.
32 milioane euro pentru IMM
MDP anunta apropiata lansare (in ianuarie) a licitatiei deschise de proiecte „Schema pentru pregatire si consultanta pentru IMM”. Bugetul alocat finantarii acestor proiecte va fi de 3,6 milioane euro, fonduri PHARE si cofinantare de la bugetul public.
Un alt program pentru 2002, „Linia de credit pentru IMM” (8,1 milioane euro), va fi lansat in prima parte a anului. Imprumuturile vor avea o componenta nerambursabila (pana la 25%), pe o perioada intre trei si sase ani si o perioada de gratie de un an.
20 de milioane euro vor fi destinate infiintarii de noi IMM si dezvoltarii micro-intreprinderilor recent infiintate, dar si sprijinirii investitiilor si crearii de noi locuri de munca. Licitatia pentru aceste tipuri de proiecte va avea loc in al doilea trimestru al acestui an, suma maxima pentru fiecare grant fiind de 100.000 de euro (finantare Phare si de la bugetul de stat). Solicitantul unui astfel de grant va trebui sa contribuie cu minimum 40% din valoarea totala a proiectului propus, finantatorii acordand maximum 60% din costul investitiei. (Sursa: MDP)
Concurs de proiecte pentru Harta Europei
Fundatia pentru o Societate Deschisa (F.S.D.) asteapta pana luni, 21 ianuarie, participarea organizatiilor si persoanelor interesate la competitia „Harta actorilor si problemelor aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.” Proiectul finantat de F.S.D. si de Uniunea Europeana (Programul PHARE Europa) va consta in analiza calitativa a unor (1) actori importanti pro sau contra procesului de integrare europeana si a unor (2) teme principale in acest domeniu. Cercetarea se va desfasura in perioada februarie – noiembrie; experti in domeniu, persoane fizice sau juridice (eventual in parteneriat), vor analiza unul, maximum doi actori relevanti (locali, regionali sau nationali).
Proiectele de cercetare vor cuprinde, in cel mult cinci pagini: motivele pentru care s-a ales actorul respectiv; esantioanele pentru efectuarea cercetarii; metodele de culegere a datelor; resursele materiale si umane care vor contribui la realizarea proiectului; bugetul detaliat solicitat (maximum 5.000 euro/actor sau tema); date privind expertiza persoanelor implicate in cercetare; calendarul activitatilor.
Proiectele se vor trimite la adresa „ocinca@buc.osf.ro” cel tarziu pana luni, 21 ianuarie 2002. Rezultatele evaluarii vor fi comunicate luni, 4 februarie 2002. F.S.D. isi rezerva dreptul de a se implica in orice faza a cercetarii. Detalii: la adresa www.osf.ro.
curier FINANTARI
Rectificare: In articolul „Cum sa cauti finantari de web”, publicat in Capital nr. 1/3 ianuarie 2002 s-a strecurat o eroare regretabila. Adresa corecta a fundatiei CRIMM, unde gasiti o serie de informatii utile pentru programele adresate firmelor mici si mijlocii, este www.imm.ro. Cerem scuze cititorilor pentru eventualele inconveniente provocate de eroarea strecurata.
Veronica Dumitrescu: „Firma noastra (Herbarum Veronicae SRL) este o firma de import-export plante medicinale si este interesata in obtinerea unui credit derulat prin programul Phare”.
In coloana de stiri gasiti informatii despre programele MDP pentru IMM. Credite cu o dobanda avantajoasa (prin fonduri Phare) sunt derulate in prezent prin trei banci. Vom reveni cu prezentarea pe larg a acestui program.
Marian I. Ghionu: „Este binevenit articolul din Capital nr. 1 pe 2002 si chiar am avut parte de programe pe „sestache”. Doresc sa primesc informatii cu privire la orice fel de finantare care se adreseaza in principal IMM. Sincer, am trimis acest e-mail pentru ca sper sa existe o carte de telefoane cu toti cei care sunt interesati de finantari si care sa fie pusa in functiune cand apar noutati”.
Dupa cum am publicat alaturat, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei anunta alocarea in acest an a 32 milioane euro pentru IMM. Va vom tine la curent cu fiecare program, pe masura lansarii lor. Cat despre ideea dvs. cu cartea de telefoane, suna interesant, dar, sincer, nu cred ca va fi posibil asa ceva. In schimb, speram sa se editeze un ghid cu toate organizatiile implicate in derularea de fonduri, care ar fi mai mult decat binevenit.r
Dinu Dumitrescu, ne scrie dezamagit de „articolul publicat in nr.1/3 ian.2002 cu titlul – incitant, de altfel – „Cum cauti finantari pe web”, care, spune el – „abunda in informatii trunchiate sau fanteziste, din care tin sa va mentionez: adresa fundatiei CRIMM incorecta, site-ul SENTER – o fi bun pentru cine stie limba olandeza…Japonia prin programul ODA are actiuni in alte zone geografice decat Europa, in general, si Europa de Est, in special, (probabil ca dvs v-ati gandit ca Romania oricum nu este considerata o tara europeana…) Concluzia: dezamagire totala!” r
Multumim pentru mesaj. Despre site-ul CRIMM, am facut rectificarea de rigoare. Cat priveste celelalte aspecte sesizate, ne pare rau sa va dezamagim din nou, dar nu aveti dreptate: 2. site-ul Senter are varianta in limba engleza – priviti cu atentie! exista un stegulet rosu-alb-albastru dreapta sus. 3. Japonia – pentru programul ODA gasiti informatii despre Europa de Est si, punctual, despre Romania fie la biroul Japan International Cooperation Agency din Romania – Office, Aleea Alexandru 9A 3rd Floor, Sector 1, 705052 Bucuresti Romania, fax: ++40-1-231.67.26, fie pe web la https://www.mofa.go. jp/ embjapan /romania/relations.html sau https://www.jica.at/cooperation_centralE.htm. O sa prezentam in curand acest program in Capital, am intreprins deja demersurile necesare in acest sens.r
Mai trebuie spus ca acest program ne-a fost sesizat chiar de catre un cititor Capital, caruia ii multumim pe aceasta cale.r