Culoarul Rucar-Bran taie muntii in doua. Ar putea fi inspaimantator, dar la fata locului ochiul se desfata in unduiri largi. Specialistii vorbesc despre ,,zona Bran,,, care uneste din punct de vedere istoric si etnografic localitatile Sohodol, Poarta, Predeal, Moeciu de Jos, simon, Moeciu de Sus, Magura, Pestera, sirnea, Fundata si Cheia.
Prima atestare documentara dateaza din anul 1729, cand mai multe sate figurau pe o lista a colibasilor. Insa Moeciul pare mai vechi de atat. Branul apare mentionat in documente in 1367 sub denumirea de Terch, cand magistrul Icob, ,,nobil de Drag,,, il primeste ca mostenire. Regele Ungariei daruieste o parte din sat episcopului de Cenad si nepotului sau Matei. ,,Pe atunci, satul Bran era format din toate localitatile care formeaza astazi culoarul Rucar-Bran, organizate atunci sub forma unei uniuni de obsti,,, spune Ioan Praoveanu, fostul director al Muzeului Bran si autorul lucrarii ,,Asezarile branene,,.
La sfarsit de secol XIV, brasovenii construiesc cetatea Bran si comertul infloreste. Bran inseamna ,,poarta,,, spune Praoveanu, iar drumul comercial medieval care trecea pe aici unea Transilvania de tara Romaneasca prin Brasov.
Geografia vorbeste despre culoarul Rucar-Bran ca fiind prelungirea depresiunii tectonice tara Barsei. Altitudinea variaza intre 800 si 1.200 de metri. Satele Magura si Pestera urca spre Piatra Craiului. Sunt sate izolate, cu case din deal in deal, dar turistii nu ar trebui sa le ocoleasca. Pestera se afla la aproape zece kilometri de satul Moeciu, dar aici se afla Pestera Liliecilor. In interiorul ei s-au gasit unelte de silex din paleolitic, ceea ce inseamna ca viata in aceasta regiune incepe inca de pe vremea dacilor. Pestera Liliecilor urmeaza sa fie incadrata intr-un circuit turistic, dar, chiar si fara marcaje, ea nu este greu de gasit. Moeciu pare sa traiasca pentru turisti. Aproape din doua in doua case se afla o pensiune, autobuzele circula regulat, permitand turistilor sa acopere intreaga regiune, iar impatimitii traseelor montane au de unde alege. Dupa ce traseele din Piatra Craiului si Bucegi au fost epuizate, platforma Rucar-Bran se prelungeste prin culmile premontane Predelut si Sohodol, la o altitudine de aproximativ 750-850 de metri. Dincolo de ele incepe tara Barsei. Iar dincolo de Bucegi exista cai de acces catre judetele limitrofe, Dambovita si Arges, si deci, catre muntii Leaota. Atat de tare se impletesc satele cu muntele, incat nu a durat mult pana la aparitia legendelor. Ovidiu Densusianu este de parere ca zeii Olimpului au ales localitatea Cheia pentru a-l inlantui de stanca pe Prometeu, spune Praoveanu.
Din comuna Moeciu se pot vizita si alte locuri. Autobuzele ajung pana la Campulung, sunt 30 de kilometri pana la Brasov si numai trei pana la Castelul Bran. Muzeul etnografic in aer liber din Bran este amenajat in parcul din vecinatatea castelului. Aici sunt reconstituite unele din cele mai vechi si mai tipice constructii din zona. Muzeul este deschis pentru public din 1961, iar monumentele au fost selectionate si grupate pe baza cercetarilor din 1958 -1960. Tot aici se gaseste Muzeul Vamii. Construita intre anii 1377 si 1382, Vama avea rolul de a supraveghea trecatoarea ce facea legatura intre Transilvania si tara Romaneasca. Locuitorii comunei Moeciu sunt crescatori de animale renumiti, iar produsele lactate din aceasta regiune sunt cautate in toata tara. Femeile se pricep si la artizanat, iar produsele lor se gasesc de vanzare in targul plasat la intrarea in Castelul Bran. Comertul zilelor noastre se invarte insa in jurul personajului Dracula, al carui chip se oglindeste adesea si pe ii. Turistii opriti in Moeciu nu il vor gasi pe Dracula. Dar istoria care incarca regiunea, ospitalitatea oamenilor si muntele care nu se termina niciodata vor compensa din plin lipsa acestuia.
Info Moeciu
Acces
E60 – Bucuresti-Moeciu – 182 kilometri, 30 de kilometri din Brasov pe DN 73
Cu microbuzul – Bucuresti-Brasov:
Brasov (Autogara II Bartolomeu) – Moeciu; circula zilnic, din 30 in 30 de minute, la interval de o ora in week-end
Cu trenul – Bucuresti-Brasov – 166 kilometri; – Brasov-Zarnesti – 33 kilometri.
Cazare
Exista 87 de pensiuni omologate in localitate, iar tariful difera in functie de numarul de zile si de meniul ales de fiecare turist in parte. Estimativ, pentru un sejur de cinci zile pretul unei camere este de 400.000 de lei pe zi. Acestea sunt numai cateva pensiuni:
Pensiune Carmen – Str. Principala nr. 566, Tel: 0268-238.240
Pensiune Delia – Str. Principala nr. 563, Tel: 0268-236.634 0723-895.930
Pensiune Drigom – Str. Principala nr. 566, Tel: 0268-238.240
Pensiune Gabriela – Str. Simon nr.13, Tel: 0268-236.632
Pensiune Marinescu – Str. Principala nr. 515, Tel/Fax: 0268-238.214
Pensiune Vraja Muntelui – Str. Cheia nr.29, Tel:0745-045.506
Pensiune La Mogan – Str. Principala nr. 561, Tel: 0744-889.209
Pensiune Valea Dorului – Str. Valea Bangaleasca nr. 196, Tel: 0268-311.793; 0744-311.836
Targuri si sarbatori din Culoarul Rucar-Bran:
martie – urcarea oilor la munte
25 aprilie – masurarea laptelui, alegerea celui mai bun crescator de animale
24 iunie – Olimpiada de vara sirnea
20 iulie – Santilie
25-26 iulie – Targul de vara de la Moeciu
august – Nedeia muntilor (Fundata)
25 octombrie – Focul lui Sumedru
octombrie – ravasitul oilor
Castelul Bran
Aflat la 3 km de Moeciu, castelul este un important punct turistic. Prima sa atestare istorica este la 19 noiembrie 1377, cand regele Ludovic I de Anjou acorda brasovenilor drept de a construi cetatea pe cheltuiala proprie. Bran avea sa faca legatura intre tara Romaneasca si Transilvania.