O importantă țară din Europa impune reguli dure. Din cauza COVID, un anumit lucru este interzis începând de astăzi. Măsura se va aplica până pe 22 ianuarie.
O țară din Europa vine cu noi măsuri dure. Nu va mai permite incinerarea cadavrelor aduse în acest scop de peste graniţă. Este vorba de Republica Cehă. Anunțul a fost făcut luni de Ministerul Dezvoltării Regionale. Regulile vin în contextul în care autorităţile cehe se aşteaptă la creşterea numărului de decese din cauza COVID-19, informează marţi DPA.
Măsura se aplică de marţi şi va fi în vigoare într-o primă fază până la 22 ianuarie. Decizia a fost anunțată de Ministerul Dezvoltării Regionale. Această instituție e responsabilă pentru serviciile de înmormântare, informează Agerpres.
În particular, crematoriile situate aproape de graniţele cu Germania şi Austria şi-au oferit serviciile acestor ţări, potrivit unor informaţii.
Restricţia a fost introdusă în contextul în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de decese. Afirmația a fost făcută de ministrul regional Klara Dostalova. Mai multe dintre cele 27 de crematorii din ţară se apropie de capacitate sau au ajuns deja la limită, a spus ea. De obicei, pot avea loc până la 700 de incinerări în fiecare zi, dar numărul lor va trebui mărit la 800.
Cehia, lovită puternic de pandemie
Înmormântările în ţară au devenit relativ rare.
Republica Cehă a fost puternic lovită de pandemie şi luni autorităţile au anunţat 4.283 de noi cazuri.
De la debutul pandemiei, Republica Cehă a înregistrat aproape 13.000 de decese provocate de SARS-CoV-2. Al treilea oraş al ţării ca populaţie, Ostrava, ce are aproximativ 300.000 de locuitori, are un singur crematoriu cu o capacitate de incinerare de maximum 1.200 de persoane pe lună. Numărul de decese raportate în luna decembrie a fost însă mult mai mare: peste 1.500 de decese, a declarat primarul din Ostrava, Tomas Macura, pentru publicaţia online Novinky.cz.
În timp ce în primul val al pandemiei, Republica Cehă, guvernată de populistul liberal şi magnatul Andrej Babis, a fost una din ţările care a gestionat cel mai bine criza sanitară, al doilea val a lovit puternic acest stat.
FOTO: INQUAM/George Calin