O insectă periculoasă circulă în România. Experții avertizează: Înțepătura ei face ravagii

Tigrul platanului

În ultima perioadă românii s-au confruntat cu țânțari, căpușe, dar și cu șobolani, însă situația devine din ce în ce mai gravă. Experții trag un semnal de alarmă în legătură cu o insectă care a început să circule în România, fiind extrem de periculoasă.

Este vorba despre tigrul platanului, (Corythucha ciliata), o specie de insectă originară din America de Nord. Această insectă este de doar trei milimetri și are o înțepătură dureroasă.

Totodată, experții se arată îngrijorați de faptul că aceasta poate provoca alergii, neînțelegând de ce atacă oamenii, în contextul în care insecta este una ierbivoră.

De menționat este faptul că, tigrul platanului (Corythucha ciliata) a apărut în prima dată în 1956 în Italia şi de acolo s-a răspândit foarte uşor în toată Europa.

Nu este încă cunoscut modul în care insecta a fost transportată, însă experții susțin că aceasta ar fi putut adusă fie cu plantațiile de import din italia, haine, sau mijloace de transport. Totodată, insecta se deplasează foarte ușor, cel mai bun exemplu fiind faptul că aceast a ajuns tocmai din estul Americii de Nord în Italia.

Când a apărut în România tigrul platanului

Elena Iorgu, specialist entomolog a vorbit la Digi24 despre această situație. Potrivit specialistei, tigrul platanului este o insectă foarte zburătoare spre deosebire de celelalte de care românii știu deja. Ea poate zbura chiar și câțiva kilometri, acesta fiind și motivul pentru care se răspândește atât de repede.

Totodată, specialista a mai subliniat faptul că, în România, insecta periculoasă a fost semnalată pentru prima dată în anul 1990 din zona Craiovei şi apoi abia în 2011 din Sibiu. Din 2011 și până în prezent însă, tigrul platanului s-a răspândit în toată ţara, atacând agresiv platanii din oraşe şi nu numai.

De menționat este faptul că, pe lângă tigrul platanului, în Europa, dar și în România mai există o altă specie de insectă numită Corythucha arcuata, sau tigrul stejarului. În general, aceasta arborii de stejar din genul Quercus, și este confundată cu specia menționată anterior.