„Într-o societate informatizată, Trezoreria Statului a rămas o instituţie ancorată în trecut, continuând şi astăzi să opereze plăţi doar pe suport de hârtie, cu termene de procesare mari. Considerăm o prioritate implementarea de către Ministerul Finanţelor Publice a unui plan de măsuri care să permită introducerea plăţilor electronice în Trezoreria Româna, cel mai târziu de la data de 1 ianuarie 2018“, se arată într-un comunicat al organizaţiei patronale.

Guvernul a început anul trecut implementarea sistemului de plată online în cadrul Trezoreriei Statului prin semnarea unui acord de licenţiere a instituţiei ca acceptator de plăţi electronice cu carduri MasterCard şi Maestro, însă deocamdată nu se oferă serviciul de internet banking.

„Sistemele informatice ale Trezoreriei ar trebui să fie adaptate pentru a putea utiliza cu uşurinţă conturile de TVA deschise din oficiu. În acest moment, capacitatea Trezoreriei de a gestiona sistemul de TVA-split este pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care nu dispune de un sistem online pentru efectuarea plăţilor”, spune consultantul fiscal Emilian Duca.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că firmele care optează să aplice sistemul de luna viitoare vor beneficia de conturi gratuite deschise la Trezoreria Statului şi că vor putea obţine extrasele de cont şi online.

Cerinţa mediului de afaceri vine în contextul în care Guvernul a adoptat instituirea plăţii defalcate a TVA, opţional de la 1 octombrie 2017 şi obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Organizaţia PRO BCA consideră că sistemul va perturba grav funcţionarea companiilor care desfăşoară activităţi de producţie. 

„Doar cine nu a lucrat într-o companie de producţie nu poate înţelege cât de mult vor fi afectate procesele de cumpărare, vânzare (către persoane fizice şi juridice), de acordare a discounturilor, de punere pe piaţă şi recuperare a ambalajelor reciclabile şi de menţinere a unui cash-flow pozitiv“, se mai precizează în comunicatul patronatului.

Producătorii de materiale pentru construcţii propun ca plata defalcată a TVA să fie opţională şi pe parcursul anului viitor, pentru a se putea face o evaluare a funcţionalităţii sistemului de colectare.

 

CEC Bank a şi lansat deja un produs care oferă companiilor un cont special pentru încasarea şi plata TVA. Firmele au de ales între un cont bancar sau unul deschis la Trezorerie, însă disponibilitatea seriviciului de internet banking înclină balanţa spre contul bancar.

Noul sistem de plată defalcată a TVA va bulversa major economia sănătoasă – pe a cărei bună funcţionare se bazează atât creşterea economică din 2018, cât şi viitorul buget de stat, consideră membrii organizaţiei oamenilor de afaceri Romanian Business Leaders.

Guvernul estimează că prin aplicarea acestei măsuri va obţinute venituri suplimentare bugetare de circa 6 miliarde de lei până în anul 2020.