Redresarea economică a alimentat o accelerare rapidă a inflației în acest an pentru economiile de piață avansate și emergente, determinată de cererea fermă, lipsa de aprovizionare și creșterea rapidă a prețurilor la mărfuri, scriu doi analiști pe blogul FMI.
O întrebare cheie. Ce combinație de evenimente ar putea provoca creșteri de prețuri mai rapide?
În ultimele perspective economice mondiale, se prognoza că inflația va continua, probabil, în lunile următoare, înainte de a reveni la nivelurile pre-pandemice, până la jumătatea anului 2022, deși există riscuri de accelerare, scriu cei doi analiști pe imf.org
Vestea bună pentru factorii de decizie politică este că așteptările inflației pe termen lung sunt bine ancorate, dar economiștii nu sunt de acord cu privire la cât de durabilă va fi presiunea ascendentă a prețurilor.
Unii au spus că stimulentele guvernamentale ar putea împinge ratele șomajului destul de jos pentru a crește salariile și a supraîncălzi economiile, determinând o spirală a inflației. Alții estimează că presiunile vor fi în cele din urmă tranzitorii, pe măsură ce se va estompa o creștere unică a cheltuielilor.
Pandemia a declanșat creșteri ale prețurilor în unele sectoare
Ar fi posibil ca economiile avansate să se confrunte cu o presiune moderată a inflației pe termen scurt, impactul scăzând în timp. Estimările relației dintre relaxare, cantitatea de resurse dintr-o economie care nu sunt utilizate și inflație pentru piețele emergente, par să fie mai sensibile la includerea perioadei pandemiei în eșantionul de estimare.
Mai mult, chiar atunci când așteptările sunt bine ancorate, o depășire prelungită a țintei de inflație stabilită de factorii de decizie politică ar putea cauza o dezancorare a așteptărilor.
Pandemia a declanșat creșteri ale prețurilor în unele sectoare, în special la alimente, în transporturi, îmbrăcăminte și comunicații. În mod surprinzător, dispersia sau variabilitatea prețurilor între sectoare a rămas până acum relativ redusă, în special în comparație cu perioada crizei financiare globale.
Motivul este o creștere relativ mai mică, pe o durată mai scurtă, a prețurilor, după pandemie, la combustibili, alimente și locuințe, acestea fiind cele mai mari trei componente ale coșurilor de consum.