O întrebare la care sigur cauţi răspuns: Care sunt joburile de viitor

Specialiștii în recrutare explică dacă și cât contează, în momentul angajării, profilul facultății urmate și care sunt domeniile în care se vor face angajări și în următorii 10 ani, iar veniturile sunt decente

Mulţi dintre tinerii licenţiaţi întâmpină dificultăţi atunci când vine vorba despre ocuparea unui loc de muncă. Angajatorii sunt din ce în ce mai puţin interesaţi de diplomă, mizând mai degrabă pe ce pot face candidaţii.
„Mai puțin de 20% din joburi necesită o certificare academică completă (o licență «full» adică încă de la primul ciclu de facultate: medicina, arhitectura, dreptul, o parte din inginerie). Pentru unele joburi e suficient masteratul, iar pentru majoritatea (HR, IT, vânzări, marketing, operare) nu contează ce facultate faci în primul ciclu, şi, adesea, nici în al doilea”, explică recruterul George Butunoiu.

„Firmele serioase vor absolvenți inteligenți”

Acesta adaugă că pentru angajatori, şi în special pentru instituţii şi corporaţii multinaţionale care sunt cele mai dorite de absolvenţi, e mult mai important profilul candidatului, impresia pe care o lasă în ansamblu, cultura generală, potenţialul şi încrederea pe care o inspiră mai degrabă decât cunoştinţele tehnice. „Eu nu am auzit de vreun interviu de angajare a unui proaspăt absolvent în care acesta să fi fost întrebat de vreo formulă învățată în facultate. Dimpotrivă, se pun întotdeauna întrebări generale, se dau teste de logică, de personalitate, de cultură generală, de perspicacitate, de seriozitate. Pe scurt, firmele serioase vor tineri absolvenţi inteligenţi, civilizaţi şi morali şi nu mari specialişti într-un domeniu îngust”, argumentează Butunoiu.

Or, în aceste condiţii, alegerea universităţii devine mai importantă decât cea a facultăţii, a specializării: „Nivelul general al studenților, imaginea și valoarea lor pe piață sunt specifice universității în ansamblu și nu fiecărei facultăți în parte”.
Butunoiu mai spune că  toate acestea îţi asigură un succes aproape garantat pe piaţa de top a muncii, indiferent de domeniu şi de ce se va întâmpla în viitor pe această piaţă: „Eu insist cât pot de tare pe lângă părinții îngrijorați care vin la mine să le spun ce trebuie să facă ăla micu’ pentru a avea o leafă mai mare la absolvire ca să-l lase să se ducă unde-i place lui mai mult, cu condiția să fie la o universitate serioasă și, dacă se poate, la una prestigioasă. Dacă lui îi place istoria sau geografia, să se ducă la Istorie, la Geografie, sau oriunde altundeva îl «trage aţa»”, conchide Butunoiu.

Unde e musai nevoie de diplome

Sunt însă şi specializări unde nu se poate fără certificarea dată de o diplomă, iar IT-ul e una dintre acestea, dacă nu te mulţumeşti cu un post de junior.
Şerban Mrejeriu, consultant AIMS România, detaliază care sunt specializările care vor fi foarte căutate pe piaţa muncii în următorul deceniu.  „Sectorul WEB/IT este în creştere în România şi se va dezvolta spectaculos în următorii 10 ani. Orice job în domeniu dezvoltării de site-uri , administrare de baze de date, comerț online, marketing online ne aduce într-un domeniu dinamic, cu perspective serioase de creștere”, a spus acesta.

Serviciile financiare vor continua să se dezvolte

Chiar dacă recesiunea economică din 2008-2012 a afectat industria bancară și cea a asigurărilor, acestea își vor reveni în următorii ani a dat asigurări Şerban Mrejeriu. Deși în aceste industrii joburile de bază sunt relativ modest plătite, perspectivele de promovare și de dezvoltare pe termen lung sunt atrăgătoare. Un job în banking, asigurări, consultanță financiară sau în audit reprezintă o decizie bună pe termen lung.

Industria farmaceutică

La nivel global, sănătatea este unul dintre domeniile cel mai bine finanțate, iar preocuparea pentru sănătate și creșterea bunăstării individuale este în expansiune în toate statele dezvoltate. Industria farmaceutică și tot lanțul de distribuție a produselor beneficiază de finanțare generoasă în multe țări și au un viitor sigur înainte. Oamenii vor consuma bani pe sănătate, orice job în acest sistem, de la cercetător la producător și până la cei implicați în vânzări și marketing, fiind plătit peste medie. Un reprezentant de vânzări, spre exemplu, cu facultate, este plătit cu 500-600 de euro, la începutul carierei, și poate ajunge la peste 1.000 de euro.

Cercetarea software

Impactul tehnologiei asupra vieții noastre e din ce în ce mai mare. Astfel, nu e deloc surprinzător că numeroase cereri de angajați în momentul de față vin din industria de dezvoltare software, dar, de asemenea, și din alte ramuri ale cercetării și dezvoltării ca de exemplu proiectare electrică, proiectare mecanică sau design de produs. De cele mai multe ori, aceste joburi sunt în cadrul companiilor multinaționale, beneficiarii proiectelor de cercetare sunt consumatori globali, iar productivitatea per angajat este mult mai ridicată decât în alte sectoare, salarizarea în aceste domenii fiind peste medie. Salariul de pornire este de 700 de euro, putând ajunge la 2.000-3.000 pe lună, în funcție de post și de companie.

Care au fost principalele surse de joburi în ultimii trei ani și ce oferă viitorul

Un studiu privind necesarul de forţă de muncă calificată realizat între 2010-2013 de firma de recrutare Profiles International, printre altele pe baza analizei datelor ANOFM şi INS, stabileşte o listă cu 500 de meserii preponderente pe piaţa forţei de muncă.
Astfel, potrivit via-consiliere.ro, principalele surse de locuri de muncă au fost și vor rămâne vânzările, unde și numărul de aplicații este mare. Principalele joburi în care se caută oameni sunt cele de reprezentant în vânzări, consilier, dar și de contabil și reprezentant executor.
Pe locul doi se plasează companiile care oferă servicii de business şi servicii clienţi.
Inginerii în construcţii, de dezvoltare, proiectare, tehnicienii şi inginerii IT mai ales software sunt posturi pentru care va exista cerere în viitorul apropiat. Inginerii cu dublă pregătire tehnică şi comercială îşi găsesc şi acum şi îşi vor găsi uşor de lucru  şi în viitor deoarece există un grad de mobilitate profesională pronunţat în poziţiile foarte specializate.
Industria IT&C va continua să fie în topul celor care angajează în România. Cele mai frecvente joburi pentru care există cerere sunt cele de programator de sistem, web developer, consultant IT, tester aplicaţii software. „Un tânăr candidat pentru aceste poziții nu ar trebui să se limiteze la cunoștințele de software, ci să se specializeze în domeniile care necesită în prezent specialiști IT: telecomunicații, banking sau domeniu medical”, e de părere Mădălina Smeureanu, specialist în recrutare la firma Profiles International.  În acest fel, şansele de angajare cresc substanțial.

Probleme la angajare

Cercetările din ultimii ani au arătat că pentru a fi capabili să se adapteze cerințelor unui job absolvenții trebuie incluși în programe de tranziție de la școală la locul de muncă. Angajatorii consideră că nu există o corelare a cerințelor pieței muncii cu programele de educație. Se menționează concret vechimea conținuturilor cursurilor și rata mică de schimbare a acestora raportată la dinamica pieței și a domeniului IT, îmbătrânirea dotărilor din școli (hardware și software), insuficienta acoperire a cursurilor predate cu personal de specialitate, lipsa de armonizare cu training-urile interne  ale companiilor pentru
„entry level”.