Cele mai uzuale esente lemnoase pentru fabricarea lamelelor de parchet sunt fagul, stejarul, carpenul si salcimul, materiale ce au o rezistenta mare la uzura. Parchetul clasic, realizat din lemn masiv, are o durata de viata ce depaseste 50 de ani, itretinut corespunzator putind rezista 100 de ani. Se mai fabrica si parchet din lemn de rasinoase, isa acesta este destinat acoperirilor pardoselilor salilor de sport sau ale saunelor. Grosimea lamelelor de parchet este, de regula, de 22 mm. in Occident se produce si comercializeaza parchet lamelar, tot din lemn masiv, cu o grosime de numai 10 mm, sortiment ce nu a aparut ica si pe piata romineasca.
Preturile la parchetul clasic sunt determinate, i afara de esenta lemnului, de calitatea si dimensiunile lamelelor. Cu cit dimensiunile unei lamele (lungime si latime) sunt mai mari, cu atit pretul creste. Explicatia consta i dificultatea obtinerii unor portiuni mai mari de lemn lipsite de defecte, ceea ce implica si pierderi tehnologice majorate. Calitatea parchetului rezulta din precizia prelucrarii si numarul de defecte naturale ale lemnului. Astfel, cel mai scump este parchetul obtinut dintr-un lemn lipsit de orice nod, cu fibrele regulate. Pretul scade o data cu aparitia defectelor. Aceste defecte trebuie sa se iscrie i categoria celor admisibile si care nu afecteaza rezistenta si trainicia parchetului.
Nemtii au renuntat la parchetul clasic
in ultimii ani, pe linga parchetul clasic se comercializeaza si alte tipuri de parchet: stratificat si laminat. Parchetul stratificat este obtinut dintr-un panou tip sandvis, cu o grosime de 15 mm, compus din trei straturi lemnoase. Primul, cel superior, este dintr-o esenta tare, stejar, fag sau salcim, de numai 5 mm. Acesta mai este denumit si strat de uzura si confera rezistenta, avind si rol estetic. Straturile doi si trei sunt realizate din lemn de esenta mai moale, de rasinoase sau plop, si au fiecare grosimea de 5 mm. Acestea sunt lipite itre ele cu adeziv puternic. in plus, lamelele sunt livrate finisate, fiind lacuite din fabrica cu lac special. Principalul avantaj al acestui tip de parchet consta i montajul facil, manopera fiind mult mai mica comparativ cu cea pentru parchetul clasic. Montajul se face prin lipire cu aracet, productivitatea fiind foarte buna, si nu necesita nici mina de lucru ialt calificata. Principalul dezavantaj al acestui tip de parchet consta i durata de viata mult mai redusa decit a celui clasic. De regula, acest tip de parchet trebuie ilocuit dupa circa 15 ani de utilizare. Este folosit foarte mult i Germania, unde este schimbat i medie dupa 12-14 ani.
Un alt tip de parchet comercializat i Rominia este parchetul laminat. Acesta este importat, i tara nefiind instalatii de productie pentru acest tip. Este realizat din materiale care ilocuiesc lemnul brut, asemanatoare cu palul, dar mult mai rezistent. Este acoperit cu un furnir estetic, realizat de regula din specii exotice, ca cel de trandafir, de exemplu. Furnirul este acoperit cu un lac melaminic, cu o rezistenta foarte mare la uzura si socuri. Durata de utilizare este de maximum 15 ani, isa se monteaza foarte usor. in mod obisnuit, pretul de vinzare include si serviciul de montaj. Grosimea parchetului laminat este de numai 7 mm si se livreaza sub forma de fisii, ceea ce face ca montajul sa fie foarte rapid.
Atentie sporita la umiditate!
Cel mai vindut parchet pe piata interna ramine cel clasic, din lemn masiv, investitia initiala fiind mai mare, isa pentru ca nu este necesara ilocuirea lui din cauza uzurii, este mult mai economic. Montajul parchetului clasic se poate realiza i doua moduri. Pentru apartamentele de bloc, cu ialtimea camerelor mai mica de 2,5 m, lamelele de parchet se lipesc direct pe sapa de beton, adezivul folosit fiind de obicei aracetul. Consumul de aracet este de 0,5 – 1 litru pentru un metru patrat. in cazul camerelor cu ialtimea mai mare de 2,8 m, se recomanda montarea pe o dusumea de lemn, izolarea fonica si termica fiind astfel mult mi buna.
O caracteristica importanta pentru calitatea parchetului este data de umiditatea lemnului, care nu trebuie sa depaseasca 12%. Din pacate, aceasta caracteristica nu poate fi verificata i momentul cumpararii, itrucit un parchet cu un grad de umiditate mai ridicat se deformeaza dupa uscare. Pentru a evita preturi foarte mari, de foarte multe ori producatorii ofera o calitate medie, lamelele nefiind sortate. Astfel, i-
tr-un pachet se gasesc si bucati perfecte alaturi de altele, cu mici defecte, lucru imposibil de verificat i momentul achizitiei. Montarea parchetului clasic se poate face i diverse moduri, de exemplu utilizind doua esente diferite de lemn, cu care se realizeaza modele diverse.