Laurent Cantet, un regizor de film premiat, ale cărui creații au abordat unele dintre cele mai complexe probleme ale societății franceze moderne, printre care meritocrația, sistemul educațional, diversitatea și lupta de clasă, a murit la vârsta de 63 de ani.
Filmul lui Laurent Cantet a câștigat Palme d’Or în 2008
Cantet era cunoscut în afara Franței pentru filmul său Entre les Murs (Clasa), care a câștigat Palme d’Or la Festivalul de film de la Cannes în 2008. Filmul descria viața dintr-o sală de clasă a unei școli secundare din districtul 20 al Parisului și relația dintre elevi – improvizați în mod convingător de adolescenți neprofesioniști – și profesorul lor, uneori exasperat.
Bazat pe un roman autobiografic despre un tânăr profesor idealist care se ocupă de o clasă de copii defavorizați, Laurent Cantet l-a distribuit pe autorul cărții în rolul principal.
A devenit unul dintre puținele filme câștigătoare ale premiului Palme d’Or care au vândut peste 1 milion de bilete la box office-ul francez în ultimele două decenii.
„Serios, subtil, incisiv, tulburător, amuzant și emoționant”, a scris Le Monde despre acest film, care a fost premiat la Cannes cu o decizie unanimă a juriului condus de actorul american Sean Penn.
Filmul a deslușit subtilele confruntări și conversații intelectuale care au loc în spatele ușilor închise ale unei săli de clasă: eșecuri și frustrări nu doar între profesori și elevi, ci și între un sistem educațional rigid și o viziune inegală a societății moderne asupra tinerilor.
Filmul a fost lăudat de președintele de atunci, Nicolas Sarkozy, care a spus că descrie dificultățile sistemului educațional francez, precum și eforturile curajoase ale profesorilor.
Dar Laurent Cantet, care a fost descris de criticul Didier Péron de la Libération drept un regizor de film social în genul lui Ken Loach, a declarat pentru Le Croix că a refuzat o invitație de a se întâlni cu Sarkozy la Elysée, după ce filmul a fost lansat.
„Nu am vrut să mă duc să mă fotografiez cu Sarkozy și nu am vrut să vorbesc despre diversitate cu cineva care a inventat ministerul identității naționale”, a spus el.
Cantet a fost salutat de criticii francezi pentru că a adus o formă de generozitate și umanism subiectelor pe care le-a abordat, care au variat de la sistemele brutale de management și statutul în lumea muncii, prezentate în filmul său „Resurse umane”, până la turismul sexual din anii 1970 în Haiti, în „Heading South”.
Ultimul său film ar urma să fie lansat anul viitor
Festivalul de la Cannes l-a descris ca fiind „un umanist feroce, care a căutat lumina în ciuda violenței sociale și a găsit speranța în ciuda durității realității”.
Printre celelalte filme ale sale se numără „Time Out” (L’emploi du temps), inspirat din povestea reală a unui bărbat care și-a ucis părinții, soția și copiii după ce a pretins că este un medic de succes timp de două decenii. Filmul a câștigat două premii la Festivalul de film de la Veneția din 2001.
Laurent Cantet a revenit la Cannes în 2017 cu „The Workshop” (L’atelier), despre un grup de tineri cu probleme care participă la un atelier de scriere în apropierea orașului Marsilia din sudul țării. Ultima sa lucrare, Arthur Rambo, lansată în 2021, a explorat modul în care o reputație poate fi distrusă pe rețelele de socializare.
Cantet lucra la un nou film, „The Apprentice”, a cărui lansare este stabilită pentru anul viitor.