Românii vor fi nevoiți să își ajusteze preferințele culinare? Un aliment nelipsit din bucătărie ar putea dispărea din țară
Este voba despre fasole, o legumă îndrăgită de români. Fie că este vorba de ciorbă de fasole sau iahnie, această legumă este nelipsită din bucătăria gospodinelor.
Totuși, producția de fasole din România s-a înjumătățit, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS), chiar dacă în urmă cu un deceniu se cultivau 21 de milioane. În momentul de față, mulți fermieri au renunțat la această afacere deoarece nu au reușit să acopere investiția, având în vedere că nu au avut parte de ajutor de la stat și nici mână de lucru.
Oamenii și-au strigat nemulțumirea în fața autorităților
De exemplu, o familie din Cluj cultivă multe feluri de fasole. Totuși, producția acestor legume ajunge doar în piețele volante. În acest context, oamenii și-au strigat nemulțumirea în fața autorităților pentru faptul că abia găsesc muncitori și le-ar fi de mare folos niște utilaje agricole, dar investiția pentru acestă aparatură este mult prea mare. De asemenea, subvenție primesc doar fermierii care și procesează fasolea, nu și aceia care vând recolta.
„Până acum cinci ani cultivam 70, 80, 60 de ari. Acum am redus 15 ari pe câmp, solarii maximum 10 ari. La piață ești la discreția comercianților care aduc din toate părțile fasole ieftină. La fasolea boabă apare din China la un preț… Nu știu cum pot scoate la prețul asta, 6-7 lei. 5 lei kilogramul. La noi, fasolea uscată sub 12 lei e pagubă”, a declarat agricultorul Mircea Cotuți pentru Știrile PRO TV.
Amintim că fasolea este plină de fibre, proteine și carbohidrați sănătoși. Conservele de fasole sunt convenabile, dar fasolea uscată va dura mult mai mult.
Cum pot legumele congelate să își păstreze proteinele?
Probabil te întrebi „De ce oamenii aleg să congeleze fructele? De ce nu le consumă proaspete?” Ei bine, prin congelare se păstrează vitaminele din fructe și legume. Este recomandat să consumi fructe și legume de sezon congelate decât să mănânci vegetale „proaspete” de la magazin. Pentru a rezista frigului din iarnă, acestea sunt injectate cu substanțe chimice ce pot afecta organismul dacă sunt consumate pe termen lung. În plus, congelarea ține bacteriile la distanță.
În România, avem o varietate de legume și fructe pe care le poți congela cu succes. Vegetalele care rezistă înghețului, păstrându-și vitaminele, sunt: porumbul, broccoliul, fasolea verde, conopida, spanacul, morcovul, afinele, coacăzele, piersicile, cireșele și vișinele. Dacă vrei să congelezi cartofi, mere, pere sau gutui te sfătuim să renunți la această idee, produsele acestea nu rezistă la temperaturi scăzute.
Când vine vorba de congelare, un sfat care sigur te va ajuta în bucătărie, este să speli, cureți și să tai legumele înainte de a le pune în congelator. Apoi punele în pungi. Dacă le tai îți vei ușura munca în bucătărie și vei avea mai mult spațiu în congelator pentru carne, înghețată sau alte produse.