A murit prințul Karim Al-Hussaini (Aga Khan)
Prințul Karim Al-Hussaini, cunoscut sub numele de Aga Khan al IV-lea, a încetat din viață la vârsta de 88 de ani. A fost un lider spiritual renumit pentru milioane de musulmani ismailiți și o personalitate marcantă în filantropie și afaceri.
Aga Khan a murit marți, în Portugalia, înconjurat de familie, conform unui comunicat al Rețelei de Dezvoltare Aga Khan și al comunității religioase ismailite.
Înmormântarea sa va avea loc la Lisabona. Succesorul său a fost desemnat în testament, care va fi citit în prezența familiei și a liderilor religioși înainte ca numele să fie făcut public.
Leadership și filantropie
Aga Khan al IV-lea s-a născut pe 13 decembrie 1936, în Creux-de-Genthod, Elveția, și a devenit cel de-al 49-lea Imam ereditar al musulmanilor șiiți ismailiți în 1957, la vârsta de 20 de ani, pe când era student la Universitatea Harvard. Bunicul său, Aga Khan al III-lea, l-a ales în locul tatălui său, Aly Khan, spunând că comunitatea ar trebui să fie condusă de cineva „care a fost crescut în mijlocul noii epoci.”
Sub conducerea sa, Rețeaua de Dezvoltare Aga Khan (AKDN) și-a extins activitatea în domenii precum sănătatea, educația, locuințele și dezvoltarea rurală, în peste 30 de țări, cu un buget anual de aproximativ 1 miliard de dolari. Spitale și școli care îi poartă numele funcționează acum în țări precum Bangladesh, Afganistan și Tadjikistan.
„Nu considerăm acumularea de bogății ca fiind ceva rău,” a declarat Khan pentru Vanity Fair în 2012. „Etica islamică spune că, dacă Dumnezeu ți-a oferit capacitatea sau norocul de a fi un individ privilegiat în societate, ai o responsabilitate morală față de societate.”
Ismailiții, o sectă cu rădăcini în India care s-a răspândit în Africa, Asia de Sud și Orientul Mijlociu, donează până la 12,5% din veniturile lor ca obligație religioasă. Averea lui Khan era estimată la miliarde de dolari.
A primit titlul ”Alteța Sa”
Aga Khan al IV-lea era cunoscut și pentru încurajarea dialogului între societățile musulmane și Occident. Deși a evitat în mare parte politica, a rămas o figură influentă. În 1957, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat titlul de „Alteța Sa.”
„Puțini oameni reușesc să unească atât de multe lumi – între spiritual și material, Est și Vest, musulmani și creștini – cu atâta grație cum o face el,” scria Vanity Fair într-un articol din 2013.
A susținut cultura islamică prin arhitectură și artă, creând Premiul Aga Khan pentru Arhitectură și contribuind la restaurarea unor situri istorice islamice la nivel global. De asemenea, era cunoscut pentru pasiunea sa pentru cursele de cai.
Khan a locuit în Franța o mare parte din viață, iar în ultimii ani s-a mutat în Portugalia, unde a continuat să supravegheze proiectele sale filantropice și de dezvoltare.
A fost un om extraordinar
Moartea sa a stârnit omagii din întreaga lume. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau l-a numit „un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate” și „un foarte bun prieten.”
Secretarul general al ONU, António Guterres, a transmis un omagiu pe X, numindu-l pe Khan „un simbol al păcii, toleranței și compasiunii într-o lume zbuciumată.”
Aga Khan al IV-lea lasă în urmă trei fii, o fiică și mai mulți nepoți. Succesorul său va fi anunțat după citirea testamentului.