"Pensionari, şomeri, bolnavi, nimeni nu are nici măcar minimul care să-i permită să-şi ajusteze un pic veniturile", a declarat Claude Rolin, secretar general al CSC, unul din sindicatele care a făcut apel la această manifestaţie.
Sindicatele denunţă îngheţarea salariilor, absenţa oricărei creşteri la alocaţiile sociale sau la salariul minim.
Acestea nu au făcut încă apel la greva generală, însă transportul public a fost perturbat azi-dimineaţă în capitala belgiană.
Totodată, sindicatele au respins propunerea guvernului de a-şi relaxa pretenţiile faţă angajatori. Este vorba între altele de "introducerea orarului flexibil", care ar permite angajaţilor să vină mai devreme la muncă şi să plece de asemenea mai devreme.
Guvernul consideră că o astfel de măsură ar fi în beneficiul atât al angajatorilor, cât şi al angajaţilor în contextul adaptării la situaţia de criză, însă sindicatele declară că o astfel de iniţiativă ar duce la creşterea numărului de ore suplimentare fără plată.
Salariul minim în Belgia este de 1501 euro pe lună, unul din cele mai mari în Europa, dar din cauza impozitelor mari şi a creşterii accelerate a preţurilor la produsele de bază acesta este insuficient pentru majoritatea belgienilor.
Sursa: Agerpres