Producătorul francez de zahăr Tereos, prezent şi pe piaţa din România, a raportat miercuri o creştere de 65% a profitului operaţional în trimestrul al treilea dar cu toate acestea continuă să îşi analizeze portofoliul de active în vederea concentrării resurselor şi eforturilor pe cele mai profitabile activităţi, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Fabrica din România a mers în pierdere

„Grupul a demarat consultările cu organizaţiile reprezentative ale angajaţilor cu privire la posibila închidere a activităţilor sale din România”, a anunţat Tereos într-un comunicat de presă.

Tereos, al doilea cel mai mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei, a cumpărat fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş) în 2012 însă această unitate a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014. Fabrica de aici producea anual aproape 65.000 de tone de zahăr sub diferite forme.

„De când a fost achiziţionată de Tereos, fabrica de zahăr din Luduş a acumulat pierderi substanţiale şi s-a confruntat cu dificultăţi, în special din cauza reducerii constante a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor acţiuni menite să compenseze aceste evoluţii”, a informat Tereos.

Astfel, de la 33 de fabrici de zahăr, cât avea țara noastră în 1989, mai rămânem cu două, deținute de grupul austriac Agrana. Anterior, în 2018 au mai fost închise două fabrici, iar alta a intrat în faliment.

Producătorul vinde și participațiile din China

Sursele citate de Reuters au dezvăluit că Tereos vrea să îşi vândă operaţiunile din China şi România, în cadrul unui plan mai amplu al noii echipe manageriale destinat reducerii poverii datoriilor şi îmbunătăţirii profitabilităţii. Afacerea Tereos din România avea 153 de angajaţi permanenţi la finalul lui septembrie, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

În septembrie, Tereos a anunţat că va vinde participaţia minoritară la două societăţi mixte din China, ca parte a reorganizării.

Tereos vrea să se concentreze pe activităţile din Europa şi Brazilia şi în viitor ar putea vinde alte operaţiuni şi ieşi din parteneriate care nu sunt strategice. Datoria netă a Tereos la 30 noiembrie 2021 se situa la 2,63 miliarde de euro, în creştere cu 263 milioane de euro, sau 11,1%, la 30 septembrie, dar câştigurile erau solide.