Miele intenționează să elimine un loc de muncă din fiecare nouă
Producătorul german de electrocasnice Miele a anunțat că aproximativ 1.300 din cele 11.700 de locuri de muncă din Germania urmează să fie eliminate, în timp ce a ajuns la un nou acord colectiv de muncă împreună cu sindicatul IG Metall.
Acest acord va fi valabil între începutul lunii august 2024 și sfârșitul lunii decembrie 2027 și va include investiții de aproximativ 500 de milioane de euro, notează DPA.
Cele mai multe locuri de muncă vor fi eliminate la Gutersloh, orașul din nord-vestul Germaniei unde Miele își are sediul central și o facilitate de producție. Aproximativ 700 de posturi vor fi mutate de la o fabrică pentru producția de mașini de spălat de la Gutersloh către o fabrică din Polonia. Alte 600 de posturi vor fi eliminate în toate facilitățile din Germania, inclusiv în operațiunile de vânzări, producție și administrație.
Compania este prezentă și în România
Compania, prezentă și în România, se confruntă cu dificultăți. Afacerile Miele au înflorit în timpul pandemiei de coronavirus, când oamenii și-au petrecut mai mult timp acasă și au fost interesați să îmbunătățească spațiul de locuit. Cu toate acestea, după încheierea pandemiei, cererea pentru electrocasnicele Miele a scăzut la sub cinci miliarde de euro în 2023, față de 5,4 miliarde de euro în 2022. Aproximativ 22.700 de persoane lucrează pentru Miele la nivel mondial.
Miele este un producător de echipamente electrocasnice premium, inclusiv aparate de gătit, frigidere, mașini de spălat vase și produse de îngrijire pentru haine și pardoseli. În plus, compania produce echipamente pentru uz comercial și medical. Fondată în 1899, Miele are opt filiale de producție în Germania și filiale în alte țări, printre care și România. În anul 2021, Miele a realizat o cifră de afaceri de 80 de milioane de lei în România, în creștere cu 28% față de 2020.
Presiuni privind restructurarea
Potrivit unui raport specializat, companiile europene se confruntă cu presiuni crescute pentru restructurare în acest an. Germania, Austria și țările nordice sunt printre cele mai afectate de această situație.
Conform unui raport realizat de Boston Consulting Group și citat de Bloomberg, una din cincisprezece companii europene se confruntă cu presiuni semnificative pentru restructurare în acest an. Aceste presiuni sunt rezultatul creșterii costurilor de finanțare și scăderii cererii de consum. Germania, Austria și țările nordice sunt printre cele mai afectate de această situație. Mai multe puteți citi aici.