Un cunoscut producător de bere se retrage din Rusia. Își vinde participația la 11 fabrici de bere

Vineri, producătorul de bere Anheuser-Busch InBev a anunțat că își vinde participația sa în joint-venture-ul rusesc AB InBev Efes, ceea ce va duce la o depreciere de 1,1 miliarde de dolari în rezultatele sale din primul trimestru, conform CNN.

Declarațiile acestui producător de bere, cu sediul în Belgia, vin la scurt timp după ce Carlsberg și Heineken au luat măsuri similare.

În luna martie a acestui an, Anheuser-Busch InBev a suspendat vânzările mărcii sale Budweiser în Rusia și a renunțat la beneficiile financiare de la societatea sa mixtă din Rusia, urmând exemplul altor mari producători de bere, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune specială”.

„AB InBev a anunțat astăzi că își va vinde participația sa necontrolată în societatea mixtă AB InBev Efes și poartă discuții active cu partenerul său, producătorul turc de bere Anadolu Efes, pentru a achiziționa această participație”, se arată într-un comunicat trimis de producătorul de bere Anheuser-Busch InBev.

Carlsberg și Heineken s-au retras din Rusia

Cei mai mari producători de bere din lume s-au retras din Rusia, în timp ce industria băuturilor continuă să se îndepărteze de această piață după invazia din Ucraina.

Gigantul olandez al berii Heineken a fost primul care a anunțat că va ieși complet din afacerile sale din Rusia, anunțând în această dimineață că va lua o lovitură de 400 de milioane de euro (438 de milioane de dolari) pentru a-și vinde afacerile din Rusia. După ce anterior spusese doar că va opri noile investiții și exporturi în această țară, Heineken a precizat într-un comunicat că „deținerea afacerilor din Rusia nu mai este sustenabilă și nici viabilă în contextul actual”.

Câteva ore mai târziu, producătorul danez de bere Carlsberg – cel mai mare producător de bere din Rusia – a declarat că ia, de asemenea, „decizia dificilă și imediată” de a face același lucru și de a părăsi piața rusă.

Companiile producătoare de bere urmează companiile petroliere, giganții din domeniul tehnologiei, producătorii de automobile și producătorii de îmbrăcăminte în a pleca din țară, în timp ce Rusia continuă să fie sancționată pentru războiul pe care îl poartă în prezent în Ucraina.

Carlsberg, care la începutul lunii a încetat să mai investească în Rusia, a declarat că este de părere că părăsirea țării „este lucrul corect de făcut în contextul actual”. Continuăm să condamnăm cu fermitate invazia rusă, care a dus la atât de multe pierderi de vieți omenești, devastare și tragedie umană”.

Ambele companii au fost recompensate de bursă pentru comportamentul lor. Acțiunile Heineken au crescut cu 0,8%, la 88,16 euro, până la ora 8:30 GMT la Amsterdam, iar titlurile Carlsberg au urcat cu până la 8,3% în urma anunțului și s-au stabilit cu 3,35% peste prețul de dimineață, la 809,20 coroane daneze (119,30 dolari), la ora 16:30 GMT.