Compania aeriană low cost Blue Air a intrat în insolvență, după ce Tribunalul București a admis recent cererea. Amintim că Blue Air are datorii de peste 400 milioane lei.
Blue Air a intrat în insolvență
Compania aeriană low-cost Blue Air figurează în evidenţele ANAF cu obligaţii de plată în sumă totală de 402,52 milioane lei. ANAF a trecut la acțiune la începutul anului și a pus sechestru pe 6 aeronave.
Din toată suma acumulată ca datorie, 336 de milioane de lei sunt obligații de plată rezultate din ajutorul de stat acordat companiei în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus.
Pentru recuperarea de sume restante la bugetul de stat, ANAF, prin Direcția de administrare a marilor contribuabili, a pus sechestru pe 6 aeronave, a înființat popriri asupra disponibilităților băneşti, precum şi adrese de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi.
Pe 3 decembrie 2021, societatea a depus o cerere de eşalonare a obligaţiilor fiscale, cerere înregistrată la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF.
La data de 11 martie 2022, societatea a revenit cu o completare a documentaţiei privind eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale, ulterior fiind solicitată definitivarea acesteia.
Ministerul Finanţelor anunţa anul trecut că Blue Air nu şi-a îndeplinit obligaţiile
Ministerul Finanţelor anunţa în 17 noiembrie 2022 că Blue Air nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de statul român referitoare la achitarea dobânzilor şi a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanţia statului. Ministerul cerea Eximbank să pună în aplicare prevederile scrisorii de garanţie, care acordau finanţatorului dreptul de executare a acesteia.
„Ministerul Finanţelor, în calitate de garant al împrumutului acordat companiei aeriene Blue Air Aviation de cãtre Eximbank SA, a semnalat băncii, în calitatea sa de creditor, sã analizeze posibilitatea punerii în aplicare a prevederilor Scrisorii de Garanţie care acordau finanţatorului dreptul de executare a acesteia. Demersul a fost necesar ca urmare a neîndeplinirii în mod repetat de cãtre compania aerianã Blue Air a obligaţiilor asumate în cadrul ajutorului de stat oferit de Statul Român, respectiv neachitarea dobânzilor şi a ratelor de capital aferente creditului contractat cu garanţia statului”, a transmis în trecut Ministerul de Finanţe.